佛誕假期同家人外出食飯,今次揀左食肆臨立的黃埔美食坊,貪佢就近港鐵黃埔站出口,交通很方便,最後選擇左位於一樓嘅中式食肆名館餐廳以中菜為主,但不止於粵菜,上海菜,fusion菜式都有有機燈膽豆漿+海南金桔蜜柚茶大熱天時當然先叫野飲,兩款飲品都是用至潮燈泡樽仔,豆漿是自家制,豆味濃郁,又唔算太甜,啱晒我,金桔蜜柚茶融合左兩種味道,消暑又消涌,正紅燒嫰滑BB鴿是日特價只售$28一隻,新鮮即燒,熱辣辣送上,皮脆肉嫰特選三精品蜜汁叉燒厚切,肉質鮮嫰夠腍,表皮佈滿蜜糖,很惹味,另外兩款是陳醋珊瑚海蜇頭及青瓜,海蜇頭很爽脆,配埋帶微辣的陳醋汁,確實是很開胃的前菜鮮肉一口小籠包單睇樣子就知外皮夠晒薄,師傅手藝一流,入口大量湯汁溢出,那份滿足感難以形容,堪稱皮薄饀靚蜜椒土豆安格斯牛柳粒鑊氣小菜,安格斯牛柳粒炒到剛剛熟,肉質鮮嫰唔靭,牛味又夠濃,薯仔粒索晒醬汁味道,都很惹味黑松露翡翠炒帶子大大粒帶子肉厚又夠鮮味,加埋黑松露味道更加大大提鮮,呢道小菜一定要推介蜂蜜柚子蝦球蝦球新鮮夠爽口彈牙,最欣賞係表面層炸粉,夠晒薄身而且超級脆口真係好有水準,柚子芡汁酸酸甜甜,同脆皮十分夾,惹味石鍋鮑魚雞粒炒飯熱辣辣石鍋送

餐廳以中菜為主,但不止於粵菜,上海菜,fusion菜式都有

有機燈膽豆漿+海南金桔蜜柚茶

紅燒嫰滑BB鴿

是日特價只售$28一隻,新鮮即燒,熱辣辣送上,皮脆肉嫰

特選三精品

蜜椒土豆安格斯牛柳粒

蜂蜜柚子蝦球

真係好有水準,柚子芡汁酸酸甜甜,同脆皮十分夾,惹味

石鍋鮑魚雞粒炒飯

熱辣辣石鍋送上枱時冒出白煙,一陣焦香味慘出,入邊炒飯是用醬汁炒乾身,配鮑魚粒同雞粒作配料,鮑魚粒大大粒夠晒彈牙,飯粒呈微微焦燶,水準之作

銀湖天鵝酥

三隻天鵝仔其實是紫薯撻,酥皮外層乾身而脆口,入邊塞滿紫薯蓉,成個感覺相當匹配

金薯棋子酥

用棋盤盛載,賣相已贏晒,金薯和紫薯味道各三粒,入邊餡料是椰汁

薯蓉綿密而椰汁清香,果然係鎮店必點甜品

吃完整餐飯感覺相當滿足,每一道菜都顯現左廚師的手藝和用料的新鮮,加上侍應的欣勤款待,換碟及回收吃完碗碟的次數相當頻密,令我們感覺賓至如歸,難怪離開時有很多客人在輪侯