今日同朋友跑完步,個個都好肚餓話想食日本嘢,本身諗住去隔籬街嗰間拉麵店,但我哋太夜佢收咗工,所以就嚟咗呢間惠比壽日本餐廳試食。嗰度環境其實幾好,我哋去嘅時候已經冇乜客人,背景係一啲手繪嘅日本刺身魚同埋海浪花紋牆,裝修同埋感覺都係非常日式。我叫咗一個鰻魚丼飯賣相唔錯,識落都幾足料,而且佢係用日韓式熱鍋上菜,所以慢慢食都唔會咁快凍,配菜有韓式Kimchi泡菜。同埋,麵豉湯。我朋友叫咗個牛肉丼飯加左杯柚子蜜,比起吉野家都算好食啲,但價錢有啲貴,要成80幾蚊,所以我請咗佢食沙律。最後我哋唔夠喉所以叫多咗個時令生魚片刺身拼盤,因為佢晚市有半價,60幾蚊有$12塊,都算幾好食同埋新鮮。

鰻魚丼飯
牛肉丼飯