The Market

2016-10-30 19941 瀏覽
聽過好多朋友都推薦The Market,說是質素上盛的自助餐,盡管是較昂貴的自助餐,但很想一試。終於都食到喇!!今次選DINNER,說是比weekend brunch 多左龍蝦同鵝肝等 ,價錢亦都貴$200 一個人。本身已知沒有生蠔及食物種類唔會比坊間的多,不過整體食物質素及服務都不錯,而且可以由18:30食到21:00,慢慢食。 冷盤馬刺個人認為要試的是馬刺,即馬肉刺身,賣相很不俗呀,有兩種食法,一邊是刺身,一邊是tartar,上碟很高貴的感覺。我本身十分愛生牛肉tar tar ,呢個馬肉TAR TAR調味恰好,唔會太咸,肉質嫩口感佳,伴隨著清新的蘋果絲,感覺很棒!  另外,負責的侍應很有禮,我再攞既時候只想要tartar,佢會另外俾一小碗我,仲問我要唔紅蘋果絲,十分細心!  個馬刺板都畫得好靚,好得意呀 ! 北海道帶子及三文魚刺身選擇不多,必吃北海道帶子及三文魚。帶子粒粒都好厚,SIZE大過個五蚊,十分肥味,我食左4大粒!! 三文魚肥厚切肥嘟嘟咁好似食緊三文魚腩咁,甜蝦亦十分新鮮!! 不過要提既係刺身的溫度可以控制得更好,朋友吃的有時候好似未完全溶雪,我吃的卻是較溫暖。海鮮有龍蝦、

冷盤

北海道帶子及三文魚

北海道帶子,三文魚
海鮮有龍蝦、長腳蟹,龍蝦拑,東風螺,青口,小龍蝦及蝦等。我只食左頭5樣,覺得較好的是長腳蟹,龍蝦拑,東風螺及青口。青口都幾大隻,厚厚的肉頗鮮甜。龍蝦拑好細心,殼已夾開左,用小小力就可以拆肉成舊擺入口。可惜龍蝦很一般。

Pama ham 有兩款都不錯,cheese有很多款,blue cheese 要一讚! 順帶一提是紅油抄手,我覺得幾味喎!!

仲有煙三文魚,卷成花狀,好厚好長又肥美!
Pama Ham ,煙三文魚
熱葷
先說煎鵝肝,有點失落,因為煎得時好時差,第一舊好juicy好肥味,外脆入口即溶,但第二第三次食都幾乾,而且唔夠厚。

椰子燉湯是濃郁而不漏,的確如眾多食評所說是必吃的,我直情乾左碗湯,而且材料十分豐富!
椰子燉雞湯
泰式炒蝦粉絲雖然平凡,但已入晒蝦味,雖然較油膩,十分邪惡,但驚喜地好味。
北海道帶子,泰式炒粉絲
喇沙湯底濃郁,記得要配油麵,因為襯d。配料如豆卜其實可以煮耐d,唔夠淋,如果配檬粉都需要叫廚師煮耐D,因為唔夠耐有d硬。不過細細碗幾好呀, 唔洗食太多!  而且個碗用特色雞碗,很可愛!
喇沙
喇沙個碗
朋友說蟹粥牛腩河都幾好。

反而羊扒肉眼扒有點失望,都是一般,不算驚喜。

甜品

原諒我會十分HARDSELL 呢度既甜品,因為榴槤甜品真係名不虛傳,食完真係好鐘意
。我一向唔鐘意食榴槤制成品,要食就食鮮榴槤。但呢度既榴槤甜品真係食完好想再食!  不過最好食完一款榴槤甜品,記得抖下,"浪"下口先再食其他。千其唔好食完榴槤即刻食綠茶甜品,因為溝埋個口既感覺是十分難受的!!!

榴槤雪糕廚師幫每個客人都"拔"左好大個SCOOP!!! 正呀 ! 濃郁榴槤味,食到一絲一絲的榴槤,有如聰嫂的榴槤水晶珠,但此雪糕卻更好味!!!!!大家都十分喜歡,encore完再encore!
榴槤雪糕
榴槤芝士撻! OMG ,我食完覺得上左天堂,榴槤同芝士比例配合得好好,濃而不漏!
炸榴槤既外層麻麻地,但原來中間既係貓山皇榴槤肉夠晒甘,而且應該係純榴槤肉!!Yummy!!!
榴槤芝士餅,淡味D,但都唔錯呀 !
榴槤甜品
榴槤班蘭蛋糕麻麻地,唔夠凍,同埋班蘭蛋糕濕左d。

非榴槤的甜品我推介綠茶MousseCreme Brulee芒果奶凍! (呢三樣一定要吃!)
奶凍
喜愛cakes size 都係mouthful bites,小小的一啖可以試更多!  不過我既胃唔夠大,我其實仲有好多款甜品冇食到,想再食既都食唔落呀!!!
服務員都好有禮,整體都滿意,美中不足係我真係食唔到太多野,而且龍蝦鵝肝比想像中冇咁抵食,相信Brunch/Lunch 都已經可以想食同最好味的東西。如果有機會,下次會想食個Brunch /Lunch。
2016-10-15
北海道帶子,三文魚