晏晝約咗朋友去希慎廣場上面嘅南小館食野~ 呢間以前係銅鑼灣做嘢嘅時候成日黎,但係冇黎一段時間 最鍾意佢就係光線十足,對住靚景,一路食住野,一路覺得好精神嘅感覺 再嚟,就係佢嘅茶 超特別,我飲咗幾次發覺應該係芝麻既茶?但係好似好健康咁 我最鍾意就係老干媽年糕,大良炒飯,四季烤麩,雞絲粉皮,干扁四季豆,同埋蒜蓉白菜!好似好多咁,因為佢樣樣都好好食!我覺得上海菜來講,比起上海乜乜等好食好多,都算幾正宗👍🏻 逐樣逐樣講!我最鍾意就係大良炒飯,如果你鍾意炒飯係炒到粒粒分明嘅,呢味就好啱你,佢最好味嘅地方就係啲飯係唔會好癡,粒粒散開,醬汁入晒飯粒,一食味值係飯度岀黎👍🏻👍🏻老干媽年糕應該係用大良炒飯既醬汁做法,因為未到好似,我唔係太識煮飯,所以唔知係唔係,佢嘅年糕煙韌程度啱啱好,唔會太硬頂胃,亦都唔會太軟好似食麵咁至於干扁四季豆同蒜蓉白菜,我就覺得係廚師勁,因為呢2道周圍都有食~ 至於兩道前菜,就係我favorite!! 呢度嘅雞絲粉皮吖,花生醬好足料,粉皮唔會太硬好似食緊膠,反而好似食水晶粉咁🤣🤣 會越食越想再食呢間仲要係環境唔錯,好適合傾計,因為枱與枱之間唔會太迫,有足夠空間隔離枱唔會聽到你講

再嚟,就係佢嘅茶
超特別,我飲咗幾次發覺應該係芝麻既茶?但係好似好健康咁

呢間仲要係環境唔錯,好適合傾計,因為枱與枱之間唔會太迫,有足夠空間隔離枱唔會聽到你講咩,有次我仲見到一圍12個外國人喺度食,好特別!
  • 雞絲粉皮
  • 大良炒飯