2017-12-21 328 瀏覽
今日同朋友去開大圍,見到呢間勁多人排隊,一睇不原來係之前網上有介紹個間$58任食甜品,就排埋一份,到兩點就開始比人入座,限時60分鐘。舖面都坐到好多枱,仲有樓上,所以一個時段都入到好多位。佢地會比時間坐好晒先話幾點開如計時,足足比60分鐘,最後last order 亦都會提早講,亦有話如果限時出唔到就冇,條款都好清楚。每次order一人只可以order一份,不過上左之後就可以再落單,我同朋友2個人一共試左5款甜品。我地一開始已經聽過呢到waffle好出名,所以一黎就叫waffle..而魔鬼窩夫每一個時段都只限十份,好彩我地一早落單有得食,好多枱都叫唔到呢款。睇介紹話任食甜品size會比平時細一半,不過黎到其寶個size都岩岩好,唔算好細份,反而咁樣先可以試多幾款。waffle好脆,上面有個流心心太軟,切開辣辣嘅朱古力醬流落脆口嘅waffle到,再加埋朱古力雪糕,一流。另外亦都叫左個earl grey waffle,之前睇過話佢地earl grey雪糕係自己配方,用左英國高級茶葉去做呢個雪糕同埋waffle,唔怪得知同出面呢款口味嘅雪糕唔同,清香茶味又唔會太甜。我個人好鍾意earl gr

魔鬼窩夫配心太軟

Earl  grey  waffle

另外亦都叫左個earl grey waffle,之前睇過話佢地earl grey雪糕係自己配方,用左英國高級茶葉去做呢個雪糕同埋waffle,唔怪得知同出面呢款口味嘅雪糕唔同,清香茶味又唔會太甜。我個人好鍾意earl grey 茶,所以呢一款都好合我心意,好真實earl grey 茶香味。
抹茶特盛

之後仲叫左呢款抹茶特盛,有抹茶心太軟,mochi 同埋和果子,再加上抹茶雪糕,呢一款比到好多唔同口感嘅衝擊,好值得一試。比$58食到呢一款已經值回票價。
紫薯affogato

另外紫著系列亦都係我好想叫嘅食物,但係叫多個waffle我又食唔落,所以就叫呢個affogato,原來係軟雪糕,佢會有一個暖嘅紫著醬淋係面到一齊食,紫著味甜,但係個醬甜度適中,唔會話好假個種,我鍾意。
焦糖燉蛋

最後cut單都仲上到個creme brûlée,最簡單不過亦都做得好好,焦糖面做得好脆,入面亦都好creamy, vanila 味亦都好香,完美嘅終結。

呢個tea buffet做到31號,不過下次都會再去食佢其他唔係buffet menu 嘅甜品,因為今次試左咁多款都好高水準,完全冇將貨就價👍🏻
魔鬼窩夫配心太軟
Earl  grey  waffle