2021-12-16 789 瀏覽
自問真係冇去過老撾,最多只係食過越南菜,今天光顧這間餐廳,係,中環食晏係趕的,但都唔使一坐低張凳未坐熱就已經埋嚟問你四次人幾時到。未入座時客人已講明未人齊可以等人齊先入座,但係你店主叫坐低先,咁點解係要咁迫啲客!倒頭來仲要兇個客人坐低即刻計時,只可以食一個鐘。服務態度差一陣間仲有更差可以分享,先講咗食物質素,牛丸湯河等同清水河,係室溫的,咖喱飯完全冇味。豬扒撈檬件豬扒係硬過石頭,飲品完全冇味,但沖飲品嗰位呀姐已是全店最有禮貌的。冇錯顧客真係冇去過老撾,未必適應你口中所謂正宗老撾口味,只要店主用正常態度回覆客人查詢,相信客人會包容。但店主採用的態度竟是挑戰客人有冇去過老撾,識唔識食,這是極大的問題。可能店主覺得食客樣衰,配不起他的餐廳,但目測對其他客也不見得禮貌,身旁兩位女士餐飲未享用完畢,就要催埋單,兩位女士回覆未飲完,店主竟然問要唔要攞走。更何況外面只得三位客人等位。做得有咁上下年人,出去食飯一定懂得潛規則,你做適當的行為向顧客提示要買單,大部份的顧客也會知情識趣,只不過你一直用你的那種自傲趕客態度,顧客當刻不出聲並不代表你是正確的。向店主反映態度問題時,店主竟然自誇他們差的話豈能在

可能店主覺得食客樣衰,配不起他的餐廳,但目測對其他客也不見得禮貌,身旁兩位女士餐飲未享用完畢,就要催埋單,兩位女士回覆未飲完,店主竟然問要唔要攞走。更何況外面只得三位客人等位。做得有咁上下年人,出去食飯一定懂得潛規則,你做適當的行為向顧客提示要買單,大部份的顧客也會知情識趣,只不過你一直用你的那種自傲趕客態度,顧客當刻不出聲並不代表你是正確的。向店主反映態度問題時,店主竟然自誇他們差的話豈能在中環屹立多年!用餐完畢後走回辦公室的路上,經過另一間越南餐廳BEP, 看見內裏顧客有講有笑的,環境乾淨,相比起剛才用餐的體驗,只能向自己講一句:老襯做一次就夠。我最多繼續做隻港豬,以後繼續食越南菜。

Oh, one more thing,店主話冇人睇OpenRice,我就將我第一次在OpenRice寫comment獻給店主,我相信其他食客的體驗未必跟我一樣,我只希望我今天的經歷只是個別事件,祝你生意蒸蒸日上, 客似運來,在中環生意越做越好,開多啲分店,等你教多啲香港人老撾菜是怎樣的一回事!