2K
2016-05-30 44014 瀏覽
難得約到成打朋友齊齊開心聚聚餐,一定要食盡去 ﹗朋友仔大力推介此放題餐廳,一向討厭任飲任食、放題自助餐既我都被打動了,試就試啦。放題每晚只做兩輪,因為大家放工都較夜,唯有食尾圍啦。準時到達,真係唔講以為有米派囉,原來訂左檯都要排隊等,因為上一圍未散席啊。等了又等,終於可以上樓喇 ﹗群情洶湧,大家都等得不耐煩又肚餓呢,八點半喇 ﹗餓鬼群出沒注意。我地這一班坐到最最最入面長檯先夠坐呢,立即快快望一望 menu 就落單,唔係有排等啊 ﹗侍應哥哥、姐姐、弟弟、妹妹都熱情繽放、主動有禮,仲會答答訕、說說笑,服務比我想像中好好多,因為以前有過不開心經驗囉。劍魚腩、三文魚、油甘魚,色澤油潤吸引,入口清涼宜人,沾點芥辣豉油,好鮮甜肥美啊 ﹗意料之外的高質,油脂豐富,餘香處處,好味道。北寄貝,軟腍質地,螺味鮮甜濃郁。甜蝦,黏黏滑滑彈彈,無可抗拒既新鮮度,甜美非常。鱆紅魚,結實彈牙有咬口,淡淡魚鮮味。墨魚,黏黏滑滑又嚥韌,墨魚味濃厚。吞拿魚,赤肉味道都不錯,清爽魚味可口。黑松露油甘魚壽司,肥美嫩滑油甘魚添上黑松露獨特既幽香,不要太多,蜻蜓點水般最恰到好處,將味道及香氣推到更高層次。甜蝦壽司,黏黏爽口甜蝦跟

黑松露油甘魚壽司,肥美嫩滑油甘魚添上黑松露獨特既幽香,不要太多,蜻蜓點水般最恰到好處,將味道及香氣推到更高層次。甜蝦壽司,黏黏爽口甜蝦跟壽司飯融為一體,香甜味美。金目鯛壽司,雪白金目鯛肉質實淨而滑嘟嘟,清爽鮮魚味道,每一趙都散發微香。壽司飯居然處理得不錯,不過濕、不過硬、不過黏,甜酸味道輕輕滲出,合格。

海膽軍艦,毫不嗇吝將海膽塞得滿滿,紫菜脆口抱著乾爽飽滿飯粒整粒掉入口中,讓舌頭不停攪拌使其融合。海膽鮮味出眾,半帶滿點腥味,好味道。鵝肝帶子壽司,創意壽司好有趣,將一丁點鵝肝放在帶子刺生上,最後淋上照燒醬,甜甜的散發著帶子鮮味,鵝肝都唔多食到,但整體味道唔錯。

海膽三色花,討好既外形,毫不猶豫大大啖整粒吞下,吞拿魚、油甘魚撞上三文魚,每種魚肉各具特色,質感互相牽引,滑彈鮮嫩嚥嚥韌同時出現,三種魚味再併上海膽,味道跟質感都非常複雜得意。軟殼蟹手卷,高質炸軟殼蟹,金黃乾爽鬆化軟棉棉,無話硬到石頭或盔甲一樣,用香口紫菜捲起併上蟹籽、青瓜、沙律醬清爽味道,那有難食之理。不幸地紫菜不脆口,變腍了 ﹗可能因為大量裝作,所以微微放長左少少時間。

蒜片炒牛柳粒,炒功了得,香口非常,蒜香突出而濃烈,牛柳粒 7 成熟而帶肉汁,質地外有嚼勁、肉有軟腍,夾著蒜片齊齊食更好味 ﹗辣酒煮花螺,辣酒汁麻麻地,味淡而香氣欠棒,一試無妨。黃咖哩炒蟹,日式咖哩都是偏甜帶果味的,依個黃咖哩都不例外,味道唔錯,但蟹肉又腍又霉呢,新鮮度強差人意。

牛肉湯烏冬,簡單又好味 ﹗日式甜醬油加上牛肉片、鮮雞蛋、紹菜絲、鮮冬菇已經使到湯底非常香甜,烏冬滑滑齊齊掃入口,快靚正 ﹗冷稻庭烏冬,黎個冰火先 ﹗剛倒左碗熱辣辣牛肉湯烏冬,覺得唔多夠喉,梗係要好事成雙啦 ﹗冷稻庭嚥韌彈牙滑溜溜,米香非常,撈上淡醬油青蔥紫菜沾小小 wasabi,清涼又清爽,好好味啊 ﹗

日本溫泉蛋,涼浸浸溫泉蛋沾上淡醬油一倒入口,甘香蛋漿口內爆開,滲進每一條齒縫,流過乾涸的味蕾,好舒服又美味可口呢 ﹗牛油炒粟米,肥嘟嘟、脹卜卜粟米牛油味香濃,一咬爆汁 ﹗識食一定全部倒晒入口連環爆破,爽到震呀 ﹗

日本蕃薯天婦羅、溫室南瓜天婦羅、有機茄子天婦羅、有機冬菇天婦羅、大蝦天婦羅,真正的天婦羅,讚 ﹗天婦羅脆漿必須炸得白雪雪而鬆化,像雲又像霧一般輕盈通透,若隱若現,這樣才是高手 ﹗絕對不會油淋淋、硬掘掘、厚疊疊、黑炆炆的。蕃薯及南瓜天然無添加的甜味,淡淡的,美味清爽。茄子軟棉、冬菇爽彈、大蝦鮮嫩,無投訴。

蒜蓉蘆筍炒珊瑚蚌,依個配搭真係如虎添翼,味道及質感都襯到不得了 ﹗泰國蘆筍幼細爽脆又多汁,珊瑚蚌爽到索索聲,吸汁力強,充滿蒜香。珊瑚蚌捲住蘆筍齊齊食,份外滋味。

燒香草羊鞍,一大堆前菜、頭盤、小食、刺生後,終於有點啖啖肉既項目出現喇,食肉獸模式開動 ﹗燒都香噴噴又熱辣辣啊,外層微脆,裡面嫩滑水潤又 juicy,羊肉味濃滲著香草味道,只有一絲羊肉羶香,正 ﹗

蜜汁燒豬肋骨,剛才羊鞍熱辣辣,反而豬肋骨只係微暖。一字骨位置夠晒方便,一咬一扭再一扯骨肉分離,盡入口中。肉味濃郁,質感非常有彈性又有咬口,輕輕泛著蜜汁香甜,肉汁豐富濕潤,好味道。

炸魷魚鬚,完全睇唔出係魷魚鬚,炸粉太多又硬,食粉多過食魷魚,失望。撇開炸粉,魷魚魷香口味濃,好食架喎。北海燒帆立貝,帶子肉太細啊,面頭淋上大量青紅椒沙律醬汁,酸酸甜甜都幾開胃既,還可以啦。汁煮牛舌,厚切牛舌非常濕潤,醬汁已完全滲透牛舌,每口都芳香無比,棉棉彈彈的,微甜帶牛味而不羶,好味。

鹽燒牛舌,跟剛才汁煮牛舌完全唔同,非常爽口,咸香四溢而不過份,好好食。鹽燒海蝦,蝦肉爽嫩彈牙,蝦膏甘甜,全身散發著燒烤香氣,正 ﹗燒雞軟骨,燒得乾爽不油不膩,脆卜卜趙到咯咯聲,香甜又食得過癮。鹽燒雞翼,我真係唔多喜歡見到開邊燒呢,肉汁流失乾爭爭。

極上大喜屋放題種類及款式琳瑯滿目、百花齊放,我已經飽到食唔落,最衰食左兩碗烏冬啦 ﹗還有好多好多菜色未試呢,無奈地都要投降喇 ﹗

三文魚、油甘魚、鱆紅魚
三文魚、油甘魚、北寄貝