2023-12-20 115 瀏覽
東薈城聖誕裝飾是藍精靈做主題,我同朋友去打卡影相,搵左一間位於二期頂樓的錦麗食越南野~錦麗裝飾好有越南feel 同用左好多越南元素,未食野前已感受自己係越南咁😂晚市有二人套餐$246都幾抵食,包括兩個主食(可選)、一個小食拼盤、加兩杯特色飲品主食,我哋都選左兩個麵錦麗推薦的安格斯火車頭(+$30)4種不同類型牛:牛丸、牛小排、熟牛肉、牛筋,仲有扎肉,首先湯底好香有濃濃牛味,河粉是幼,不會太淋,牛丸牛小排熟牛肉好吃,牛筋超大一片,以為會好韌,但吃上去好淋,好吃😋 扎肉也是大大一片,應該有加黑胡椒,吃上去口感更豐富越式蟹肉餅蕃茄湯檬粉 (+$8)蕃茄加海鮮味湯底好開胃🤤,注意這個是檬粉,類似粉絲口感,肉餅也好吃😋特色小食併盤有金絲網蝦卷、越式庶蝦、越式蒜蓉牛油雞鎚、香茅豬扒金絲網蝦卷:外面炸得超脆,好香口,裏面嘅餡打成蓉越式庶蝦:佢既造型好似日式雞棒,但本身以為中間是木棒,原來是庶來的,好特別,口感也是香口好吃越式蒜蓉牛油雞鎚:蒜蓉牛油嘅配合唔會輸,雞鎚炸得剛剛好~香茅豬排:也香口好吃兩杯飲品以為得凍檸茶凍咖啡選擇,仲有幾款免費有特色飲品,好有誠意,我選左玫瑰龍眼茶,我朋友就加錢試香芒生椰

主食,我哋都選左兩個麵

錦麗推薦的安格斯火車頭(+$30)

越式蟹肉餅蕃茄湯檬粉 (+$8)

特色小食併盤
有金絲網蝦卷、越式庶蝦、越式蒜蓉牛油雞鎚、香茅豬扒

金絲網蝦卷:外面炸得超脆,好香口,裏面嘅餡打成蓉
越式蒜蓉牛油雞鎚:蒜蓉牛油嘅配合唔會輸,雞鎚炸得剛剛好~
香茅豬排:也香口好吃

兩杯飲品以為得凍檸茶凍咖啡選擇,仲有幾款免費有特色飲品,好有誠意,我選左玫瑰龍眼茶,我朋友就加錢試香芒生椰乳。

玫瑰龍眼茶出其地有點夾,龍眼味比較出過玫瑰~

香芒生椰乳超大杯(+$22):椰子芒果味濃郁
加埋芒果脆脆 口感好豐富
上面仲有層cream 大滿足👅

最後甜點椰青椰汁糕(+$25)是心形造型,
好香椰青椰汁味,飯後甜品會多左清新感覺

• 安格斯火車頭
  • 小食拼盤