星期五放工約咗朋友食晚飯聚下,今晚又係去觀塘搵食,但唔係去工廈,而係去東廣場。我一向對呢個商場嘅印象都係充滿各式各樣嘅小店🥡,但呢度最近竟然開咗一間與別不同嘅餐廳「Comfy by Chef's Stage」。餐廳嘅裝修格調行日系小清新風,採用木系傢俬簡約不失氣派,而且我仲好欣賞呢度環境寬敞,枱同枱之間有足夠空間,唔會過份逼夾👍。呢度用QR code落單,不過都有提供實體餐牌比客人睇。餐廳提供嘅菜式大部份均以健康食物Superfood為主🥦,當中更有唔少素食及純素素食款式。另外,飲品選擇亦係非常豐富,令人眼花撩亂。吉列新豬肉扒 Omni Schnitzel($148),新豬肉係近年大熱霧起嘅食材,🐷但吉列嘅整法我都係第一次食。吉列新豬扒超大件,大過我塊面!吉列炸皮沾滿麵包糠,口感脆脆的但又唔覺熱氣或油膩。至於「豬扒」味道都OK,口感較為鬆散,我會覺得佢似「魚柳」多啲,特別係沾埋他他醬後,哈哈😄。伴菜有炸薯條同酸椰菜絲,份量亦係超多的,食哂真係飽到一個點。牛油果蟹肉炒蛋白酸種麵包 Avocado & Crab Scrambled Egg Whites Sourdough Toast ($
牛油果蟹肉炒蛋白酸種麵包
牛油果蟹肉炒蛋白酸種麵包 Avocado & Crab Scrambled Egg Whites Sourdough Toast ($108),估唔到呢份多士都係巨無霸嚟🥖,一塊多士嘅大小同我手掌差唔多。麵包底經烤烘後燶邊微脆,但中間位置就保持煙韌,整體亦唔會過硬。多士上面先係炒蛋白🍳,其後就係一層厚厚嘅拆蟹肉絲,🦀蟹肉鮮甜,真材實料,淡淡嘅調味已經好食。最後再嚟一塊牛油果,成個組合好夾,無得輸。
煙雞胸羅勒青醬長通粉沙律
煙雞胸羅勒青醬長通粉沙律 Smoked Chicken Pesto Penne Pasta Salad ($88),綠色,全部都係綠色食物💚,望落都覺得健康。食材除咗有菜名所述嘅雞胸同長通粉外,仲有大量蔬菜,例如翠玉瓜、椰菜花、羽衣甘藍、粟米粒、車厘茄同洋蔥絲等,另外仲有芝士同合桃,未能一一盡錄。成個沙律份量好多,不過長通粉就變成茄喱啡,青醬Pesto撈得好均勻,味道好濃,但鍾唔鍾意就見人見智啦。
接骨木花奇異果菠蘿梳打
飲品方面,我哋要咗凍玫瑰茉莉花茶 Ice Rose Jasmine Tea ($42)同接骨木花奇異果菠蘿梳打 Elderflower Kiwi And Pineapple Soda ($42)。🍵凍茶係枝裝的,玫瑰味幾清香,但略嫌比較普通。反而後者嘅梳打好有驚喜,味道唔會太甜或太酸,用上奇異果🥝整飲品好罕見,菠蘿味則好開胃。
總括嚟講,餐廳各方面都令人滿意,絕對係觀塘區內難得嘅清泉,佢改變咗我嘅睇法,就係健康食物都可以係好滋味😋。店員服務到位,效率好高,餐廳內設有一個自助區域,客人可以自取餐具同調味料,亦可斟水飲,所以唔嗌飲品都無問題哦~。
2021-03-19
接骨木花奇異果菠蘿梳打