2023-08-03 348 瀏覽
午餐時份都預咗去邊間都多人,排隊等食pepper lunch,在門口排咗大約3個字就入得,比想像中快。先在門口收銀處落單,然後侍應就會將餐送到你枱。今次試咗期間限定的牛五花燒肉丼,配搭紫菜拌飯及燒肉汁。一上枱,馬上被鐵板的嗞嗞聲吸引。牛五花仲係好生、鮮嫩粉紅的狀態,隨著鐵板的熱力逐漸變色,牛肉的油香亦隨之散開,香氣強勁。食開五成熟的,將牛肉香煎幾分鐘就食得。旁邊還有香煎荷包蛋、經典的粟米粒粒、微辣泡菜以及西蘭花。最好食的方法,就係將紫菜拌飯以及以上所有配料都撈埋一齊拌食,不過怕肥的我不想白飯吸滿邪惡的牛油,所以分開食。滋味一定無拌食咁惹味,不過牛五花的質素都算不錯,都算性價比高。

牛五花燒肉丼

2023-08-03