2019-04-21 223 瀏覽
期待左幾日嘅餐廳,本來諗住星期一去,但因工作關係,唯有改星期三先去。餐廳隱藏喺油麻地同旺角交界,交通算好方便。訂左六點半枱,準時去到。大門裝潢同相一樣,幾有特色。入座時尚早,但座位都有五成滿。侍應安排我同朋友坐喺水吧隔離,個水吧感覺都好cyber。坐低左,天開始黑,掛喺窗前嘅燈泡都著起,為餐廳加添幾分情調。到餐廳前,已經睇緊menu好多次,最想食嘅就係乾式熟成牛扒。一打開menu就見到乾式熟成牛扒嘅介紹了。牛肉要先存放在熟成室,要等大約三十日先可再烹調。除左牛肉,menu都有好多選擇。仲特別有個素食menu比素食者,非常貼心。叫左牛油果田園沙律,美國特級安格斯熟成肉眼扒(10安士),芝士焗牛肝菌露筍茄子千層,仲諗住留肚食甜品。侍應先送上餐包,餐包好香,外脆內軟,配上香草奶油,味道一流。令我地更期待之後的食物。牛油果田園沙律賣相不錯,份量合理。一入口有淡淡檸檬香氣,略帶檸檬酸味,牛油果本身味道creamy,配上檸檬,兩者互相配合,入口清新。美國特級安格斯乾式熟成肉眼扒(10安士)終於上場,一上碟就聞到濃濃嘅牛肉香味。煎得好靚同好香。侍應表示佢地preset 係四成,心入面仲驚緊會唔會太血

大門裝潢同相一樣,幾有特色。
入座時尚早,但座位都有五成滿。
侍應安排我同朋友坐喺水吧隔離,個水吧感覺都好cyber。

香草餐包配香草奶油

美國特級安格斯乾式熟成肉眼扒(10安士)
終於上場,一上碟就聞到濃濃嘅牛肉香味。煎得好靚同好香。侍應表示佢地preset 係四成,心入面仲驚緊會唔會太血淋淋。可能因為係乾式熟成牛,同一般牛肉唔同,切開後見到微粉紅,大約好似正常牛扒嘅七成熟咁。牛扒肉質剛剛好,好juicy,而脂肪比例都唔錯。不得𣎴提就係個薯蓉,超香超滑,可惜份量唔算太多。

芝士焗牛肝菌露筍茄子千層
初時以為係千層面,但原來係將茄子厚切再一層一層咁鋪。送上嚟嘅時,見到厚厚嘅芝時同聞到剛焗起嘅香味,忍唔住要即刻試味。茄子千層,除左有口感好好嘅茄子外仲有香濃嘅牛肝菌,芝士配上茄汁嘅酸甜,令人十分開胃。
美國特級安格斯乾式熟成肉眼扒

食到最後,當然唔少得甜品啦!

焗朱古力心太軟配柚子涷糕
之前已經見食評多人推介,所以我地都叫左一個嚟試。
朱古力心太軟焗得岩岩好,一切開,d朱古力漿就流出嚟,朱古力味好香濃,熱辣辣非常好食。柚子涷糕味道偏奶,不過柚子味都好突出,柚子嘅清新剛剛中和左朱古力嘅香濃。
芝士焗牛肝菌露筍茄子千層

整體而言,食物質素不錯,而餐廳環境都好適合傾計或約會。而不得不讚的就係侍應服務超好超細心!

香草餐包配香草奶油
美國特級安格斯乾式熟成肉眼扒