呢日返工俾人激親,放工要搵朋友飲返杯呻氣😤,近近地去咗太子嗰頭。太子嘅酒吧街一向好Chur,每間都有人拉客,Channel 3嘅靚女姐姐最熱情好人,加上我之前都喺度飲過嘢,所以廢事再搵直接入去。餐廳嘅環境係一間酒吧(好似講緊廢話😂),但其實有唔少食物提供的,主菜同西班牙小食Tapas都有,價錢屬正常水平。當然呢度主打酒水啦,Cocktail有勁多款揀。我哋坐嘅位置係吧枱,所以可以親眼睇住Bartender整😍,每杯雞尾酒都有以小乾花💐作點綴,我哋見住佢剪的,哈哈。首先我哋一人要咗一杯Home Favourite Cocktail🍹,左邊係Sunset Song($82)、右邊係Phoenix Sunshine($82)。我杯Sunset幾正,隻色夠靚,飲落酒味唔太濃,易入口,但又唔會太甜。由於我太嬲,所以無乜胃口,今晚叫輕食為主。必食推介嘅Tapas一定係燒和牛舌配番茄莎莎Pan Fried Wagyu Beef Tongue with Tomato Sauce($28/件, 2件起),🐮👅牛舌燒完即刻上碟,勁好食😋,肉質一啲都唔韌,肉味又夠濃,夾埋上面啲洋蔥番茄粒食無得輸。佢好味到我
Sunset Song
燒和牛舌配番茄莎莎
由於我太嬲,所以無乜胃口,今晚叫輕食為主。必食推介嘅Tapas一定係燒和牛舌配番茄莎莎Pan Fried Wagyu Beef Tongue with Tomato Sauce($28/件, 2件起),🐮👅牛舌燒完即刻上碟,勁好食😋,肉質一啲都唔韌,肉味又夠濃,夾埋上面啲洋蔥番茄粒食無得輸。佢好味到我哋翻啅咗。
西班牙蝦肉卷配黑魚子
西班牙蝦肉卷配黑魚子Shrimp Cucumber Roll($24/件, 2件起),依個賣相幾吸引,味道都OK,食得到鮮蝦肉🦐,但個人鍾意蝦膠彈牙啲嘅口感。不過搭配青瓜,食落感覺變得清新!
白酒忌廉煮青口
白酒忌廉煮青口Mussels with Cream Sauce($98),呢道菜式比較多地方有得食,不過餐廳都整得唔錯,因為個忌廉汁非常惹味🤤,又夠Creamy。如果搭多兩塊多士就無懈可擊,而家面頭就搭配咗好多沙律菜🥗,差啲埋藏咗個主角。青口有十幾隻,份量合理,加上每隻呎吋唔細,亦唔會腥。
芒果蟹肉沙律
芒果蟹肉沙律Mango and Crab Meat Salad($108),平日我好少食沙律嘅,不過今日唔肚餓就食下,其實間唔時食沙律都唔錯。沙律造型精美,堆砌成圓柱體,最上層就放芒果,估唔到下面啲🦀蟹肉絲都幾多!
墨西哥脆片
店員勁好人,不斷幫我哋添加送酒小食,墨西哥脆片Nachos酸忌廉Sour Cream($40),真係食到停唔到口呢!最重要係佢哋無係咁Push我哋嗌酒👍。
Singapore Sling
我加咗杯Singapore Sling($72),第一次飲呢款Cocktail,感覺酒味都幾勁下,唔太啱我🙈;不過個杯幾靚💕。
總括嚟講,呢間餐廳超高質,意想不到酒吧出品嘅食物會咁好食呢😄。另外,環境亦唔錯,唔會太嘈,適合小酌怡情,可能因為今晚未有波睇啦。最後,餐廳服務到位,店員態度友善又主動,令客人覺得好舒服。如果想飲嘢兼食嘢嘅話,依到絕對係一個好選擇吖!
2020-07-13
Sunset Song