2024-04-27 373 瀏覽
銅鑼灣不嬲都多嘢食,好多都係樓上鋪,今日我哋搵到一間係食西班牙菜嘅。上到嚟佢嘅位置唔多,所以如果要嚟食嘅話記得book位啦,然後除咗室內之外,佢都有啲室外地方,啱晒唔同人嘅需要。前菜我哋叫咗個煙燻熟成吞拿魚薄片,平時煙燻三文魚就食得多煙燻吞拿魚都係第一次,個口感同三文魚都幾唔同,比較硬身少少。佢呢個吞拿魚上面有一片片嘅茴香頭,呢種蔬果係好清爽好清新嘅一種食物,再配埋呢一種西班牙嘅特色醬汁,成件事Fresh出嚟夠晒酸好開胃。另外我哋仲試咗一個蕃茄普亞鯷魚脆包。呢一個菜式嘅魚真係未食過,嚟到佢個擺盤都好靚。不過可能都係同類型嘅前菜,佢都係用咗西班牙嗰種特色嘅酸醬,呢一款魚食落比吞拿魚更加濃味,係平時其他地方唔會好見到嘅菜式嚟。跟住仲叫咗鵝肝多士,食鵝肝,平時出邊都係配甜酸醋,但呢度係甜酸青瓜柚子莎莎,都係起到解膩嘅作用,鵝肝都好香,呢個冇得彈。其中一個main course我哋叫咗慢煮八爪魚腳,西班牙嘅八爪魚嘅係會炆到超級無敵腍,所以個口感同平時西餐食到好彈牙嘅八爪魚係完全唔同嘅嘢嚟嘅,而且西班牙菜啲醬汁大多都係以酸為主,都幾特別。而另一個我哋就叫咗香煎比目魚,今次係香草汁,所以呢一個嘅味

而另一個我哋就叫咗香煎比目魚,今次係香草汁,所以呢一個嘅味道就比較清新啲。個魚好滑,上面都係擺咗啲茴香頭片再配埋個好幼滑嘅薯蓉,成件事更加清新咗。

佢呢度有幾款draft beer,職員介紹話Damm Lemon full pint呢一款比較清新同埋香嘅檸檬味,所以我哋就揀咗呢款,呢一款絕對啱女仔飲,因為口感好甜,完全冇平時啤酒嘅苦澀味,比較似果汁酒多啲,我自己好鍾意飲呢款。

但係如果男仔嘅話可能另外一款味重啲會啱啲。

我想講嘅係呢度嘅職員全部都好有禮貌好親切好好人,每上一道菜都會介紹返佢呢一道菜嘅特色,亦都會嚟同你傾吓偈了解吓你嘅口味覺得佢哋嘅食物如何,成個過程除咗嘢食之外好食之外真係個服務都超級加分。
2024-04-24