久不久都會陪屋企人去西環買乾貨,以往11點就買完搭埋車返屋企,但今次第一次午飯時間到達,就先帶兩老去搵食。酸辣湯同餃子都係我爸至愛,帶佢去左兩間睇餐牌,依間有15款餃子,比較專門做餃子,所以揀左依間。作為餃子控嘅我,點菜有幾個大方向1)貪心食一款湯同一款煎,測試餃子皮2)揀一款基本味道嘅豬肉餃,測試廚房調味3)有羊餃一定會試4)必定會叫酸辣湯(麵),試下正宗唔正宗,而麵底就視乎肚餓程度5)特色,而又令我有興趣基於以上原則,加上近排唔食得牛,所以揀左白菜豬肉水餃,京蔥羊肉煎餃,酸辣湯麵,後加一個西洋菜豬肉水餃等食嘅途中,有時間慢慢欣賞店內環境,先望到炸餃子圖片,心諗我睇餐牌時係咪睇漏左啲乜野特色小食?但下一秒我就見到“煎粟米豬肉餃”幾個字,心知不妙。。先上酸辣湯麵,湯係杰杰地,係我心目中嘅程度,配個幼麵,本應係perfect match-杰湯可以掛麵,而幼麵又可以令每一啖都夠湯。撈緊個麵嘅時候已經覺得個酸辣湯料比較齋,冇肉絲,可能係唔同鄉下嘅問題啦酸味係有,但同平時食開上海風味有唔同,至於辣味,係零,唔食得辣嘅媽媽都冇話辣,想食辣就自己加豆瓣醬。然後上“煎”餃,冇冰花嘅煎餃,似錦滷雲吞,

作為餃子控嘅我,點菜有幾個大方向
1)貪心食一款湯同一款煎,測試餃子皮
2)揀一款基本味道嘅豬肉餃,測試廚房調味
3)有羊餃一定會試
5)特色,而又令我有興趣

然後上“煎”餃,冇冰花嘅煎餃,似錦滷雲吞,或者有得食煎釀三寶嘅車仔麵檔嘅炸菜肉餃咁。雖然同心目中有落差,但較濃味嘅餃經過有油嘅高溫整過,味道會比較突出,個人認為依個定律係唔會有錯。

最後係水餃,餃皮厚度適中,白菜豬肉餃係餃子中嘅原味、基本款。依個餡爽口到一個點,好奇心驅使我即場解剖餃子,以為有荀,點知。。係椰菜=_=”我即刻拎返餐牌睇,原來“一切以英文為準”。但椰菜真係好爽脆,似諗住用煮餃嘅時間煮熟椰菜,唔知係店主原有心思想做到咁爽脆,定係意外。

另一款水餃揀左西洋菜豬肉餃,因為有去開街市嘅我,知道依家西洋菜初出,比夏天時更嫰更甜。由於餃皮不厚,可以清楚睇到餃子餡好綠,菜好多,除菜葉外,餡中更加入菜梗,增加口感,有驚喜。

唔覺有太多味精,食完去買乾貨再返屋企都未需要chur水黎飲。
2023-03-04