2021-08-01 621 瀏覽
我哋兩個一向都好鍾意四出搵好嘢食,聽講石門出名多好西食,所以襯住星期六就專登出石門搵食啦。😋今次本身目標係另一間石門知名Cafe,點知撞啱落場時間,所以就轉戰waiting list嘅另一間點心小店「蒸廬」😝我哋今次總共叫咗5款點心,第一款係「瑤柱蝦米煎腸粉」,外觀正常無特別,但味道尚算唔錯,腸粉表面煎香,加咗蝦米/瑤柱&大量蔥花,食落香口有口感又唔會太油膩。🥳第二款就係震店之寶「黑金流沙包」,菜式上檯嘅時候我哋兩個都有d驚訝,因為個包嘅size比我哋想像中巨型,本身以為會食唔曬要打包,點知食咗一啖先發現個擔心係多餘,因為個流沙包大嘅原因原來唔係因為個包太厚,而係因為佢嘅奶黃流心餡超多💛,而且蒸嘅時間啱啱好,令到個流心包做到皮薄餡多嘅效果,奶黃餡非常流心,蛋香味濃沃,味道香甜而不膩,食完都唔會有飽到食唔落其他嘢嘅感覺,但要提醒各位搣走張底紙嘅時候要小心唔好太大力,而且建議直接用手拎住食就最好。🙌第三款&第四款就係雙皇「晶瑩蝦餃皇」&「蟹籽燒賣皇」。蝦餃外表晶瑩,睇得出師傅手工真心唔錯, 用筷子夾起蝦餃完全唔會有就快散開嘅感覺,而且蝦餃皮厚到適中,蝦肉新鮮大隻,值得推薦。👍而燒賣一樣蒸焗

瑤柱蝦米煎腸粉

黑金流沙包

而燒賣一樣蒸焗時間剛好,挺身結實,用料充足,加上蟹籽令到燒賣鮮味特出。😋
晶瑩蝦餃皇
蟹籽燒賣皇

最後一款係甜品「養生薑汁糕」,雖然係一款甜品,但食落唔會感覺太甜,反而薑汁味特出,後勁少許薑辣,口感煙韌 ,舒服暖胃。🔥
養生薑汁糕
2021-07-31