2017-08-31 87 瀏覽
同朋友喺尖沙咀食完晚飯,朋友話附近有一間甜品店最近好受歡迎,想帶我去試下!😋呢間甜品店喺K11對面,我以前都有黎過!之前上幾手都係做甜品/雪糕,不過無一間做得長每次見都唔同名😅所以,今次都係抱住一試無妨嘅心態試only 店舖好細,係開放式廚房,一眼望灑有幾張高椅同高枱,有啲迫不過叫做有個位置俾你係室內食!甜品製作過程都睇到灑客人亦可以選擇不同手工雪糕味道一開始喺門口俾呢張poster吸引左,所以想試試雪糕泡芙!呢張相有講解佢地個泡芙係由咩組合而成簡單清楚易明!最後我揀咗呢個榛子朱古力味嘅雪糕泡芙👉🏻原味泡芙plain brown puff入面有麥提沙脆脆maltesers, 果仁糖漿praline sauce,榛子果仁糖雪糕 hazelnut & crunchy praline gelato由於一啖好難咬到曬成個泡芙所以有一隻匙羹俾客人方便客人吃!味道:泡芙雖然唔算好熱,但仲係脆的!雪糕係hazelnut & crunchy praline gelato,一食已經食到好濃烈既榛子味!👍🏻而且亦都食到有crunchy 既質感雪糕入口即溶,咬落去會有脆脆的加左麥提沙,有咬口亦都有朱古力!食
同朋友喺尖沙咀食完晚飯,
朋友話附近有一間甜品店最近好受歡迎,
想帶我去試下!😋

呢間甜品店喺K11對面,
我以前都有黎過!
之前上幾手都係做甜品/雪糕,
不過無一間做得長
每次見都唔同名😅
所以,今次都係抱住一試無妨嘅心態試only

店舖好細,係開放式廚房,一眼望灑
有幾張高椅同高枱,有啲迫
不過叫做有個位置俾你係室內食!

甜品製作過程都睇到灑
客人亦可以選擇不同手工雪糕味道

一開始喺門口俾呢張poster吸引左,
所以想試試雪糕泡芙!
呢張相有講解佢地個泡芙係由咩組合而成
簡單清楚易明!

最後我揀咗呢個榛子朱古力味嘅雪糕泡芙

👉🏻原味泡芙plain brown puff
入面有麥提沙脆脆maltesers,
果仁糖漿praline sauce,
Praline  noir

由於一啖好難咬到曬成個泡芙
所以有一隻匙羹俾客人
方便客人吃!

味道:
泡芙雖然唔算好熱,但仲係脆的!
一食已經食到好濃烈既榛子味!👍🏻
而且亦都食到有crunchy 既質感
雪糕入口即溶,咬落去會有脆脆的
加左麥提沙,有咬口亦都有朱古力!
食食下,覺得有Nutella 既感覺😂👍🏻

Creme  brûlée

見到有期間限定嘅creme Brûlée
同平時餐廳食既感覺好唔同,
所以就想試下睇下有無咩驚喜!

個面同平時既creme brûlée 差不多,
反而個底就好唔同,有啲似菠蘿包
個樣就幾吸引,好唔好食要試過先知!

特登影入面俾大家睇下!
面個層同平時既creme brûlée 差不多,薄薄一層脆片
底嗰個咬落似消化餅碎,厚少少,不過佢焗完所以都有微脆效果!
上下兩層脆,中間係流心既custard !
一咬落去已經係想湧出黎!
好香滑,甜度適中!👍🏻

👉🏻整體我覺得好好,好有驚喜,只係店舖有啲細,人手較少,所以大家一定要耐心等候先可以食到好野嫁!如果creme brûlée 大舊少少就好啦😍

PS: 每日都會有八款手工雪糕提供,雖然今次無試,但係我下次會再黎,到時再試下先!

Praline  noir
Creme  brûlée