餐廳: 港灣壹號
資訊:

2024-03-19 296 瀏覽
呢次喺grand Hyatt 「港灣壹號」食中菜慶祝爸媽嘅生日,嗰晚因為太遲訂枱,所以只坐到8樓,冇辦法欣賞到落地玻璃嘅維港夜景,有啲可惜。不過食物方面,開胃菜有「琥珀合桃」同「梅酒香小紅茄」,正!合桃甜中帶酥,好快俾我個女K.O.晒,小紅茄酸甜開胃,仲有好香嘅酒味,啱晒我爸食。主菜方面,「蜜糖汁叉燒」真係有驚喜,色香味俱全,啖啖肉又好彈牙,大人細路都爭住食。「脆皮龍崗雞」都算唔錯,皮脆肉嫩;「鎮江醋香黑豚豬柳」就正常;「砂煱干煸蟹肉炒粉絲」就ok,不過「煙燻馬友」就好出色,煙燻味好香,食落去好滋味。甜品方面,本身想試蛋撻,不過要等20分鐘,所以算了,最後試咗「黑白芝麻千層糕」同「鳳梨奶皇千層酥」,十分滿意,尤其係鳳梨奶皇千層酥,香脆得嚟又唔膩,好快就清碟,下次一定encore。服務質素同環境都好讚,尤其係餐具設計得好精緻,連小朋友用嘅餐具都好靚,見到餐廳好用心。整體嚟講,雖然今次冇搶到靚夜景,但食物同服務已經足夠令人開心,慶祝嘅心情一點都冇減。推薦俾想食粵菜嘅朋友!

梅酒香小紅茄

蜜糖汁叉燒