2015-07-14 1569 瀏覽
無諗過係一個唔起眼既地方,有間甘特色既拉麵店。我叫左一碗魚介豬骨拉麵,佢地既湯底水準好高,有好重既骨膠原質感,味濃而富層次,以一個普通人如我,都知道湯頭用左好多唔同種類既材料混和而成,就算未將碗內的魚介粉撈混,都食到湯內既魚味,值得一提係佢地配料之一既筍,都係預先經胡椒醃製過,所以零舍惹味,而佢地既叉燒,都係選取偏瘦部分,所以食呢碗麵黎講,一d都唔覺油膩,而美中不足既地方,就係麵太硬,對喜歡有嚼頭的人會係福音,但我麵條一放入嘴,即時覺得係師傅搞錯我張單,做錯左碗硬拉麵俾我,點知呢碗已經係按我既要求而做既軟拉麵,所以我食得好慢,因此,碗麵由最初上枱時既溫度,加上強冷氣環境底下漸漸降溫,湯一凍,湯會變得更咸,令整個食麵過程變得未如開初時美好,而且配菜種類偏少,個人覺得如有少量芽菜和木耳會更好。總括來說,它是碗有靈魂的拉麵,但同時,也是碗有性格既拉麵。
無諗過係一個唔起眼既地方,有間甘特色既拉麵店。
總括來說,它是碗有靈魂的拉麵,但同時,也是碗有性格既拉麵。
魚介豬骨拉麵