2019-10-28 82 瀏覽
最近天氣轉涼,阿仔建議打邊爐,大家都想試下新嘢但佢又食唔到辣,在網上查下知道呢度火鍋湯底都有幾款唔辣的選擇。湯底只係$38/位,真係幾抵,我們點了一個大骨滋補鍋及山珍菌湯鍋,兩個湯底都有水平,山珍菌比較清甜而大骨鍋比較濃味。佢地最好係每款材料都有1份或半份選擇,可以試多幾樣嘢又唔會太貴,另外每種食材都注明煮的時間作參考,窩心的設計。餐前先送上糖水及酸梅湯,我比較欣賞酸梅湯,酸甜比例適中,開胃之選。先來豬腦,依家好少餐廳供應,因為高脂肪所以都有超過2年無食過,今次破一下例順便補腦。大刀牛肝亦係好少餐廳供應,指示話煮3分鐘,但我試了超過3分鐘都唔會老,有質素。曉宇手打三寶丸每款有一粒,我最鐘意手打牛筋丸,彈牙之餘牛味好出好濃。鴨血係國內打邊爐必點食物之一,所以都要試下,比豬紅結實啲,味道同豬紅差不多,多了一份實在口感。整晚我最欣賞曉宇嫩牛肉,我跟足指示煮了3分鐘, 超嫩滑又有牛味,我之後再試煮耐少少,亦一樣保持嫩滑,一D都唔會老。鵝腸、豬腩片及白鱔等都有水準。蔬菜方面點了皇帝菜,淮山條,功夫萵荀片,功夫萵荀片切得好薄,煮完10秒後又甜又爽脆。曉宇苕粉即係粗薯粉,咬落去好煙韌亦好順滑,不失為

豬腦

大刀牛肝

曉宇手打三寶丸

鴨血

曉宇嫩牛肉

鵝腸
豬腩片

鵝腸、豬腩片及白鱔等都有水準。
功夫萵荀片

曉宇苕粉

曉宇苕粉即係粗薯粉,咬落去好煙韌亦好順滑,不失為十大必點食品。
2019-10-27
豬腦