為了慶祝我同男人都成功揾到新工,所以就特登去食餐好的!上網見到觀塘有間新的Holiday Inn酒店,所以就貪新鮮去酒店一樓的餐廳試試。餐廳夜晚提供半自助晚餐,大家坐低後,係餐牌上揀選自己心水主菜就可以了~ 我們就揀左鴨胸及帶子。落單後,職員就拎左兩盅花旗參燉雞湯及兩份龍蝦比我們。花旗參燉雞湯的花旗參味唔會太淡,加埋雞及瘦肉,味道都幾甜。每位客人都會有半邊龍蝦,龍蝦的肉爽口,加埋D膏,有邊個可以抗拒到?!飲完湯、食完半邊龍蝦都未夠喉?你可以好似我咁去刺身櫃,叫師傅幫我們切魚生。今日的精選刺身為三文魚、帶子及魚子。魚子用了軍艦壽司上,佢的油香鮮得黎唔會腥,咬落魚子,D油香就滲曬入D飯內,完全唔會浪費。帶子刺身非常非常厚身,完全同我去日本超市買的原粒帶子刺身一樣咁厚,正呀喂!雖然係半自助餐,但餐廳都有提供多款凍海鮮,當中除了蝦、翡翠螺外,仲有長腳蟹、龍蟹鉗及生蠔。生蠔雖然係細細隻,但勝在夠肥美厚肉。職員係客人的面前開蠔,所以絶對唔係廉價半殻蠔。食前菜食到咁上下,主菜都煮完了⋯⋯ 鴨胸肉用了法國的,油脂比我平時食的少,食落口感較實,而且無腥的味,配埋蘋果蓉甜甜地,味道好Match。  我叫的
花旗參燉雞湯
龍蝦
刺身
帶子刺身
自助凍海鮮
生蠔
法國鴨胸肉配新薯及蘋果蓉

我叫的係香煎帶子配南瓜蓉及茴香沙律。三粒大大的帶子煎得非常香口,加埋南瓜蓉,口感好細滑。
香煎帶子配南瓜蓉及茴香沙律
大大粒的帶子,外面煎得金黃香口,入面就口感滑溜。
香煎帶子配南瓜蓉及茴香沙律
雖然係有主菜的半自助餐,但係自助區都會有D熱食,例如肉醬千層麵、泰式豬頸肉、金華火腿上湯娃娃菜等。
醫好肚就到甜品胃開餐啦~餐廳的甜品比想貨中多選擇,當中有不同味道的布丁、焦糖燉蛋、雪糕及蛋糕。
係眾多的甜品中,最得我歡心的係呢件Tiramisu!佢入口Creamy又夠香滑,最點係佢咖啡酒味都幾香!最衰我已經好飽,如果唔係我會食多件。
Tiramisu
鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
花旗參燉雞湯
龍蝦