2024-03-14 175 瀏覽
今日去咗赤柱行街,晏晝就隨便喺海邊揀咗間餐廳,人流雖然唔少,但係亦都唔需要排隊,天氣好好,揀咗有陽光嘅位,但係之後有啲後悔,因為冇遮蔭。呢間餐廳分開咗兩邊,一邊係泰國菜,一邊係西餐,無論你坐邊一邊,兩間舖頭嘅Menu都可以揀。 叫咗一個青咖喱豬頸肉配薄餅同一個德國炸豬手配薯條。其中一個配有餐湯,係菠菜湯,我嫌個菠菜味太濃,而且催咗好多次先至送到嚟。至於個青咖喱味道尚可,豬頸肉都有咬口,尚算腍,薄餅微脆,但可能天氣凍嘅關係,薄餅好快凍咗。至於個豬手,雖然味道OK,但係炸得太硬,好難咬,另一半啲牙勁啲先比較容易咬得到。炸薯條係扭紋薯條,啱啱炸起,都幾脆,但始終天氣凍,keep唔到好耐。夥計服務態度其實唔差,但似乎一人多菜單就會亂。 至於環境喺海邊加埋好天氣真係冇得輸,價錢喺赤柱海邊餐廳嚟講,我覺得唔算貴,但當然呢個價錢可以喺出面食得好啲。