2019-09-08 58 瀏覽
旺角日式放題有好多間,花多眼亂,所以都係靠朋友推介先會去食。今次就去到朋友介紹,位於創興廣場5樓嘅「神輿」試一試,位置好方面,巴士一落車就已經係創興,晚飯時間好多人排隊等升降機上樓,不過我見普遍都係上高層,而上低層的人龍較短,省卻不少時間。先讚的是該處的環境,比一般放題店寬闊,以往去食放題,座位基本上都係有咁密得咁密,有咁迫得咁迫,務求坐得更多人。但係神輿嘅座位完全唔會迫狹,坐得比較舒服,而且燈光同裝飾睇落比較光猛,令人有一種好舒服嘅感覺。食物方面,刺身點選了三文魚,甜蝦,帶子等,質素不錯,魚生是新鮮的。壽司點選了鰻魚,芥末八爪魚,海膽等,海膽吃落沒有腥味,頗為高質素。熟食方面,清酒煮蜆味道夠鮮,泡菜煮豚肉味道濃郁,還有牛肉壽喜燒同炒雜菜,都烹調得十分出色。甜品方面有好多選擇,雪糕有我最喜愛的芝麻味,仲有薄荷朱古力,士多啤梨同紅豆味,適合一眾年青人口味。另外仲有3.6北海道牛乳奶凍同其他蛋糕類甜品。可惜今日有點喉嚨痛,沒有嘗試炸物,但眼見隔離枱的情侶點選的炸物非常吸引,就好有衝動去食。