2018-06-14 266 瀏覽
 朋友話深水埗有間拉麵幾好, 就同老公黎試下入到去, 座位唔係好多, 幾乎坐滿人, 只剩返bar 枱 &門口兩人枱由於坐門口太熱, 我地寧願坐bar 枱雖然坐bar 枱, 有D 熱氣, 但都好過坐門口, 而且仲可以望到師傅煮麵落order 直接畫係張卡到, 拉麵都係$7X, 價錢公道我要左黑蒜味, 老公要辛辣味睇住師傅即煮麵, 燒叉燒. 煮得好快黑蒜拉麵黎到,  奶白色豬骨湯底, 加上黑蒜味既肉碎球, 仲有D 炸蒜食之前先將肉碎球撈勻, 豬骨和蒜味碎肉混合起來非常濃郁而不過鹹, 令整體味道更有層次而拉麵係直麵較幼身, 要左硬麵, 有彈性又爽口叉燒可揀厚身或火炙, 見到師傅即燒, 燒出黎賣相正, 火炙肥瘦適中, 入口即溶, 連叉燒都做即溶效果, 我都係第一次食到辛辣拉麵, 一樣有辣味肉碎球, 撒上辣粉, 整體辣味好重, 有D 蓋過豬骨味不過講辣既話, 辣度好夠不過兩碗拉麵都無跟溏心蛋, 食拉麵點可以無架叫左一隻Share, 溏心蛋呈於流心狀態, 入口即溶另外加個招牌薯片雞翼, 炸完出黎好大隻, 非常乾身脆口用薯片黎做炸粉, 幾有創意拉麵整體好滿意, 可以下次再黎
 朋友話深水埗有間拉麵幾好, 就同老公黎試下

由於坐門口太熱, 我地寧願坐bar 枱

落order 直接畫係張卡到, 拉麵都係$7X, 價錢公道
我要左黑蒜味, 老公要辛辣味

睇住師傅即煮麵, 燒叉燒. 煮得好快

而拉麵係直麵較幼身, 要左硬麵, 有彈性又爽口

黑蒜拉麵

叉燒可揀厚身或火炙, 見到師傅即燒, 燒出黎賣相正,

不過講辣既話, 辣度好夠
辛辣拉麵

不過兩碗拉麵都無跟溏心蛋, 食拉麵點可以無架
叫左一隻Share, 溏心蛋呈於流心狀態, 入口即溶

另外加個招牌薯片雞翼, 炸完出黎好大隻, 非常乾身脆口
用薯片黎做炸粉, 幾有創意

拉麵整體好滿意, 可以下次再黎