2019-05-18 899 瀏覽
捱完死亡exam period後,梗係要同朋友食間高質素既放題好好犒勞下自己啦!今次我地直衝銅鑼灣呢間瀛豐日料放題來滿足口腹之慾。呢間日料座落於京都廣場10樓,正正係銅鑼灣站C出口對面街,一眼就望到,交通很是便利。夜晚7點半左右我地到達店舖內,已經是人聲鼎沸。店內用餐空間不小,見到好多都係一家人或者三五朋友來聚餐,十分熱鬧。 餐廳裝修平凡,不過檯凳上方吊住既黃色小燈泡卻襯托出溫馨既氛圍。服務方面,首先掃QR code用手機落單令到成個流程方便很多。其次,當我地問起食物推薦時,都有店員好熱情咁介紹店內招牌既刺身同生啤。另外一點,店員動作十分俐落,上菜同收碟速度非常快,野食都來得好齊,好快就擺滿成張檯面。用餐途中,店員亦會時常來收骨碟垃圾,確保檯面乾淨而不影響進食。食物方面,種類繁多,有素質。加上,見到門口有promotion,可以加118任食法國、美國生蠔同埋海膽帶子,由於朋友係生蠔狂粉,所以我地決定加錢試下。 首先從需要加錢既生蠔講起,生蠔肉質鮮嫩純厚,有住海水既咸香味,再配上檸檬汁,更顯鮮味,非常好吃。海膽帶子同樣亦十分有鮮味,用料紮實,值得一試。而吾洗加錢既野食,主要會分為四個部份

食物方面,種類繁多,有素質。加上,見到門口有promotion,可以加118任食法國、美國生蠔同埋海膽帶子,由於朋友係生蠔狂粉,所以我地決定加錢試下。 首先從需要加錢既生蠔講起,生蠔肉質鮮嫩純厚,有住海水既咸香味,再配上檸檬汁,更顯鮮味,非常好吃。海膽帶子同樣亦十分有鮮味,用料紮實,值得一試。而吾洗加錢既野食,主要會分為四個部份一一介紹。
海膽帶子
生蠔

第一part就係前菜,包括蟹子沙律、中華沙律及刺身拼盤。前菜方面,餐廳發揮正常,不過不失,不過特推甜蝦,肉質結實,吾會霉,十分新鮮,值得enforce.
蟹子沙律
刺身拼盤

第二part就係小菜la, 我地order左辣椒膏炒蜆、炭燒豬頸肉、泰式魚露燒蝦、蝦餅及元貝、雞肉串燒、蒜炒墨魚鬚、和味一口牛、鹽燒三文魚、燒菠蘿、鮮淮山炒什菌等等,每碟份量都非常充足,好有誠意。朋友同我都認為瀛豐慨熟食質素非常高,每一種都好好吃,特別推介燒菠蘿,清新嘅口感,清除肉類嘅油膩感,和味一口牛,有住新嫩嘅口感,令人驚艷,不過炒蜆就有小小失左水準la,我食左幾隻有沙,不過我朋友就冇事。
和味一口牛
燒菠蘿
Dinner

第三part就係壽司同炸物,由於吃左太多熟食,我地就只係吃左火炙三文魚壽司、軟殼蟹卷及赤見壽司,同埋番薯仔天婦羅,餐廳發揮持續穩定,不過不失。
火炙壽司
天婦羅

第四part就係女仔最愛係甜品同飲品la, 布丁、小蛋糕及雪條都一應俱全,仲有我最愛嘅榴槤雪條,甘香嘅榴蓮味令人口味無窮,就算我再飽都忍吾住吃左兩條。飲品嘅話,就普普通通,吾會令人失望,但吾會特別驚豔,不過貼心嘅係有啤酒起泡機,可以為冇左氣嘅啤酒打氣,十分貼心。
榴槤雪條

整體來講,呢間日料放題既環境同服務為中等水平,而熟食同冷盤刺身皆為中上級別,性價比較高。另外,一是因為上菜速度很快,所以用餐時間十分充足;二是因為地理位置十分優越,靠近銅鑼灣旺區,所以很適合同朋友一起相聚享受悠閒既時光。
2019-05-15
海膽帶子