2019-08-27 417 瀏覽
其實小妹對屯門真係唔熟,平時都係去開V City 搵食多。呢日朋友話有間泰國菜好似唔錯食,於是叫我去試下。間餐廳位於置樂,地點唔太方便,好彩我地有車去。雖然我地去果日係星期五,但竟然唔全好多人,都幾多空位。我地叫左泰式生蝦做餐前小食。本身以為係一個圓碟上面擺生蝦,點知係用小杯一隻隻咁裝住,present得好靚!而且仲有兩種口味,有辣有唔辣,任君選擇。辣嘅酸酸甜甜,好開胃;而綠色唔辣嘅就好香香草味,好清新!跟住主菜方面,我地叫左條香檸汁煮魚,侍應一捧過黎就聞到好香嘅甜酸味,中間更滲透著青檸嘅清香。我地急不及待試食,魚肉真係好嫩滑,而且甜酸味道剛好,唔會蓋過魚本身嘅道道,反而突出佢嘅鮮甜。魚肉下面有粉絲,吸收晒湯汁嘅精華。本身對炒金邊粉無咩期望,不過佢呢個炒金邊粉真係好香,金邊粉唔會硬身,而且賣相好靚驚唔夠飽下,我地叫左個象泰招牌去骨豬手煲。估唔到係咁大煲,勁多豬手,而且豬手煮到好淋,醬汁都起晒膠。味道唔辣,更似係紅燒。

間餐廳位於置樂,地點唔太方便,好彩我地有車去。
雖然我地去果日係星期五,但竟然唔全好多人,都幾多空位。

泰式生海蝦

泰式明爐香檸汁尖吻魚