2019-10-19 4076 瀏覽
朗豪坊地底個層(即係MTR去朗豪坊),係一個甜品的天堂,成條走廊都充斥著精美的甜品同蛋糕店。但我的眼光總係比La Famille吸引住!佢的蛋糕櫃放置了形形色色的蛋糕,每位小蛋糕仲用了玻璃罩蓋住,相信咩年齡的女士都會心心眼!我一共買左6個。全部放係高身的紙盒內,拎的時候好方便,唔會因爲太闊而容易比人撞到。皇牌士多啤梨果然唔係浪得虛名!除了有無靚樣外(其實個個都靚),仲好好食!蛋糕質地富有空氣感,而且有淡淡的士多啤梨香,加埋係中間的日本忌廉,食落去同平時連鎖店的蛋糕,原來係無得比。鍾意朱古力的大家,一定要試呢個雙重朱古力!除了用上朱古力戚風蛋糕,仲用了超濃的的朱古力漿係入面,口感有如食緊生朱古力般。另外一提,蛋糕上的朱古力牌都係用朱古力做,並非市面上常用的糖膠。英國伯爵茶味戚風蛋糕的茶味都幾出,上面仲有粒馬卡龍,絶對係少女們之最呀!和茶三式的甜味稍為低少少,戚風蛋糕用上三款不同的日式茶以雲石的形式焗蛋糕。就算唔愛食甜的媽媽都話好食!香印青提成為近年的人氣生果,除了夠清甜外,更粒粒飽滿。呢個味道更係蛋糕店新推出之作,味道清甜並略帶花香。香印提子的爽脆感與軟綿綿的蛋糕食為對比,帶來豐富的口感

雙重朱古力

和茶三式

香印青提成為近年的人氣生果,除了夠清甜外,更粒粒飽滿。呢個味道更係蛋糕店新推出之作,味道清甜並略帶花香。香印提子的爽脆感與軟綿綿的蛋糕食為對比,帶來豐富的口感。
香印青提

日本白桃係桃中之桃,將佢入完饌蛋糕可以為蛋糕帶來甜美的幸福感。呢個蛋糕同士多啤梨有D似,入面都係加入日本的忌廉,整體唔會太甜,難怪我買的時候已經係最後一個。
日本白桃

我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
和茶三式
香印青提