因為百樂小館的滷水鵝, 令我地對滷水鵝既好感度大增, 而之後我地時不時都會去其他有賣滷水鵝既餐廳幫襯比較下, 所以今日黎到稻埕飯店都係因為呢個原因, 但......今日竟然無滷水鵝賣滷水鵝唔係佢地既招牌菜嗎? 我相信超過一半既客人去到佢地既餐廳都會叫滷水鵝, 竟然無得賣!透過OPENRICE訂位, 被安排坐卡位, 舒適寬敞。聽到其他客人都想坐卡位, 但店員話要有訂位先安排到。 我地叫左稻埕牛肉麵, 不夠。臭豆腐, 滷肉台梗米飯, 草莓優格米水。滷肉台梗米飯 - 滷肉肥瘦適中,  滷肉汁味道有層次, 濃稠黏口, 而最欣賞既係佢地既飯, 口感好似珍珠米, 個人覺得比珍珠米更具黏性和光澤。(如果可以比多D滷肉汁撈飯更好)不夠。臭豆腐 - 好神奇的一道菜, 一般黎講, 去到一間餐廳, 如果有賣一D味道濃烈既食物, 成間餐廳都會充滿嗰陣味例如榴槤同韭菜。而呢個臭豆腐就無呢個問題, 間餐廳一D臭豆腐既味道都無, 所以我只係當佢係一碟炸豆腐咁嗌, 但點知...佢食落係好臭架, 香脆好味。稻埕牛肉麵 - 我無食, 老公話湯底鮮甜順滑唔油膩, 麵質煙韌有咬口, 牛𦟌軟腍厚度適中, 可惜既係紅白蘿蔔煮得唔

滷肉台梗米飯

不夠。臭豆腐

稻埕牛肉麵 - 我無食, 老公話湯底鮮甜順滑唔油膩, 麵質煙韌有咬口, 牛𦟌軟腍厚度適中, 可惜既係紅白蘿蔔煮得唔夠耐, 唔入味同偏硬。
稻埕牛肉麵

草莓優格米水 - 麻麻地, 感覺係分開咁食緊草莓同優格, 唔夾。
草莓優格米水

佢地有機械人送餐, 都幾得意, 不過只係送左個牛肉麵比我地, 其他都係由侍應親手送。
滷肉台梗米飯
不夠。臭豆腐