本人稱得上算係烏冬嘅狂熱粉絲😋,由細到大最鐘意食烏冬,好喜歡佢夠哂煙韌,做法又多。早前有報導介紹過幾間高質嘅烏冬專門店,呢間鰹烏冬就係其中一間。據聞老闆特登去過四國學做烏冬,所有烏冬更加係每日自家新鮮製造,網上評論亦一致偏好,所以自己都帶住非常期待嘅心去試。餐廳以木色裝修為主,門口位置有加上布簾,外觀設計的確有啲似日本嘅烏龍麵店,但入到去就覺得環境有待改善。無論係自助裝水區定係一眼望入去嘅廚房等,都有種較為殘舊同埋唔太乾淨嘅感覺,員工收拾時都係成個膠盆放上枱,再輕輕一抹就算,令人感覺唔太衛生。當日係平日下午時份去到,有烏冬套餐提供,套餐可以叫一款麵食加一款小食。烏冬嘅口感的確係有嚼勁,夠長又夠粗,亦有烏冬嘅麥香味道,但就有小小偏硬,需要啲牙力嚼爛。烹調嘅時間可能要煮多一至兩分鐘比較適中,煙韌度可以再改善。🔸掛湯烏冬 配 關東煮 ($𝟕𝟏):呢度嘅掛湯烏冬原來即係釜揚烏冬,掛湯烏冬係佢哋鋪頭改嘅名。釜揚烏冬係讚岐烏冬裡面一個較特別嘅類別,傳統做法係熱鍋(釜)裡面搯起烏冬,然後以煮烏冬嘅水用木盤浸泡住。食法就係將旁邊嘅配料連埋醬油撈起一齊食,有少少似沾麵嘅食法。呢度同樣提供蘿蔔泥,蔥花同埋

🔸掛湯烏冬 配 關東煮 ($𝟕𝟏):
呢度嘅掛湯烏冬原來即係釜揚烏冬,掛湯烏冬係佢哋鋪頭改嘅名。釜揚烏冬係讚岐烏冬裡面一個較特別嘅類別,傳統做法係熱鍋(釜)裡面搯起烏冬,然後以煮烏冬嘅水用木盤浸泡住。食法就係將旁邊嘅配料連埋醬油撈起一齊食,有少少似沾麵嘅食法。呢度同樣提供蘿蔔泥,蔥花同埋芥末可以放落醬汁,但醬汁味道偏淡,而且烏冬已浸泡一段時間,但仍然係偏硬嘅狀態,有啲煮唔透嘅感覺。

🔻關東煮:
不過不失,用嘅係較為濃味嘅醬油湯,雖然碗裡各樣食物都入哂味,但食材上例如係蒟蒻同埋燒魚卷等等嘅口感都相當一般,有種放咗一段時間再放入個湯裡面嘅感覺。
掛湯烏冬

🔸醬油烏冬 配 骨付雞($𝟖𝟒):
醬油烏冬用嘅係鰹魚醬油,雖然烏冬麵質都係偏硬,但係醬油味道濃郁,份量亦唔會多到浸過烏冬因而變得好鹹,加埋海帶芽,蔥花同埋蘿蔔泥等,整體味道唔錯又夠清新。
醬油烏冬

🔻骨付雞:
基本上見到每枱都必點一份。骨付雞係四國名物,即係帶骨嘅烤雞髀,傳統嘅有分老雞同小雞,老雞口感比較堅韌同埋有咬勁,小雞就口感嫩滑之餘肉汁亦豐富啲。呢度如果係依照四國正宗嘅做法,應該就係用小雞做。雞髀火候控制適中,烤得啱啱好,調味方面就用咗芝麻,蜜糖同七味粉,唔會過鹹,雞皮亦夠哂香脆,肉質軟嫩汁多。
骨付雞

🔸天婦羅廣島牡蠣($𝟕𝟎)+天婦羅雞件($𝟒𝟐):
兩款嘅粉漿均係薄薄一層,有少少鹽味做調味,唔會有太油膩感。廣島蠔同埋雞件都夠哂嫩口多汁,火候發揮得相當唔錯。
天婦羅廣島雞件

天婦羅廣島牡蠣

個人覺得呢度嘅烏冬嘅味道幾香有質素,亦睇得出有心思去諗好多唔同配搭,可能今次到訪時適逢平日下午時份,人手較少,所以煮嘅時間比較趕急導致有麵條偏硬嘅情況出現。不過據聞經常好多人要排好耐隊,值唔值得就見仁見智,但個人覺得如果行過都可以一試。
2021-11-16
骨付雞