2017-08-20 1491 瀏覽
我勁難得約到個朋友去食飯,由於耐無見,所以我哋要食好啲。我哋決定就要去呢間餐廳啦。門面和餐牌門面裝修高貴典雅,餐牌同門牌都係用咗古典味濃嘅綠色。餐具餐具富有中國色彩,碟有淺綠底襯托金色花同雀,而匙羹同微子都係金色。一套全金色,好高貴而不俗氣。裝飾及佈置左邊放咗個酒窖,我會覺得間餐廳對靚嘅紅酒質量有要求同尊重。紅酒嘅要適當嘅溫度才保護到酒嘅質素。梳化櫈就比較與眾不同,都係用咗古典嘅綠色,呢隻綠色同餐廳嘅啡色好配合。食物A.)麻辣口水雞呢個菜色相信大家都知係凍食。食落去辣味係幾辣:入到喉嚨果下 ,有一種麻嘅感覺。口水雞上面鋪咗蔥花。雞味十足並沒有辣味蓋過雞原有味道,肉質嫩滑。麻辣嘅感覺著重麻多過辣:我相信師父明白呢個道理,而想麻嘅感覺重就要靠師父落得足唔足花椒。呢個師父落足花椒,令到麻嘅感覺好足。紅酒釀雪梨紅酒釀雪梨完全係師父嘅神級傑作。張原個雪梨先去核,然後把雪梨浸入雪梨數小時:最後把雪梨切片。雪梨片聞就紅酒嘅香味。食落去仲保留到雪梨嘅爽口同雪梨本身嘅甜味。紅燒乳鴿食落去乳鴿外皮好脆,食落去乳鴿肉入口即溶好鬆化。鴿嘅溫度係好熱嘅,外層好脆口而且有乳鴿本身嘅香味。酸菜湯酸菜湯食落去夠哂足料

門面和餐牌
門面裝修高貴典雅,餐牌同門牌都係用咗古典味濃嘅綠色。

餐具

紅酒釀雪梨
酒釀雪梨

紅燒乳鴿

酸菜湯
酸菜湯食落去夠哂足料:有酸菜、肉丸、草菇、仲有粉。用石鍋上去保持個熱力,當然本身個湯都好熱。肉丸好淋。個湯有酸菜嘅酸味外,仲有少少甜味。個個甜味係慢慢滲出嚟。

沙嗲牛肉炒腸粉
沙嗲牛肉味先炒香個腸粉,再落牛肉炒。牛肉好滑而濃,但最神奇佢肉質好淋。食到佢個喉嚨定個吓,沙嗲醬的辣味慢慢滲出嚟嚟。腸粉好滑而且挺身,而且好爽。

服務態度
侍應們嘅服務態度好好,好到一個點。首先我地坐低果陣,我地想問有咩好介紹?佢就主動問我地兩個女仔有咩唔食得。之後我地話唔食海鮮:就介紹俾邊啲菜俾我。當我地飲水差唔多飲哂,佢就主動例水俾我地。
2017-08-14
麻辣口水雞