餐廳: 殿 大喜屋
資訊:

食過「大喜屋」、「樂天大喜屋」,係未食過「殿大喜屋」,一直都好想試下又有咩分別,話明係「殿」,即係高級版本,一於一探究竟!環境一如既往,「大喜屋」既店舖都係好大間,全部卡位,而且座位寬敞,坐得舒服,就算2個人既坐位都好大,叫多左野食都唔怕張枱放唔哂。收費之前去「大喜屋」仲係填餐紙,依家都改左用QRcode,環保好多,餐廳亦慳好多印刷成本。自助區係我心中大喜屋既自助區都算係佢招牌之一,因為自助區已經有好多野食,冷盤有青口、螺肉、三文魚等等,熱食有小丸子、芝士焗肉丸、瑞士雞翼等等,點少得飲品同甜品!飲品有紅酒、白酒、梅酒等等多款酒類任飲,大量罐裝飲料,甜品櫃都有好多個,仲有品牌雪糕任拎。仲有一個區係專門做手卷,即叫即製,仲有供應時段,幾特別。刺身種類繁多,三文魚、油甘魚、帶子等等,回本之選有松葉蟹腳刺身、鱆紅魚、拖羅、池魚王,仲有海膽!三文魚、油甘魚都係厚切,帶子雖然薄但好鮮甜,松葉蟹腳刺身還可以,鱆紅魚係一客咁上,幾清爽。本身怕海膽會腥,但唔會,推薦食千層海膽杯,仲有三文魚、蛋絲係入面,口感豐富!壽司超多選擇,估唔到連高級既赤醋壽司都有,仲有火炙壽司、卷物、軍艦,特別有「賞花祭」,賞花祭

收費

酒類、熱飲
自助飲品區
自助冷盤區食物

即點即製手卷

仲有一個區係專門做手卷,即叫即製,仲有供應時段,幾特別。

刺身
一口海膽飯、刺身
鱆紅魚刺身
千層海膽杯

壽司
各式壽司

超多選擇,估唔到連高級既赤醋壽司都有,仲有火炙壽司、卷物、軍艦,特別有「賞花祭」,賞花祭係用刺身砌成花既造型,有我鍾意食既蛋卷壽司!幾特別同幾有心思。

一品料理、燒物
咖哩蟹
一口牛
羊架
燒帆立貝
燒芝士蝦
秋葵
花膠雞湯

點少得叫咖哩蟹食!十分入味,而且一客入面都有蟹鉗,仲有花膠、一口牛、黃金螺、羊架等等,燒物有我又係好鍾意食既秋葵、翠玉瓜、菠蘿等等,燒得幾香,燒芝士蝦落足芝士,芝士迷一定要食。仲有鍋物、麵類等等,太飽肚都冇叫,只係試左客花膠雞湯,都幾濃味足料。

炸物
天婦羅
吉列蠔

有天婦羅、芝士年糕、吉列蠔等等,冇食好多,試左天婦羅同吉列蠔,都唔會好油溢,吉列蠔炸到好脆好香口。

鐵板
和牛網燒

得一款,就係叫和牛薄燒,牛肉質量以放題來說都可以,薄切不乏口感且無渣,都值得食。

甜品
自助甜品區

自助區既選擇好多,有朱古力蛋糕、馬卡龍、糯米糍等等,唔少得品牌雪糕,同普通大喜屋唔同既係佢係任拎,而唔係只包一杯,呢間「殿大喜屋」定價最貴,我估雪糕任拎都係原因之一。

總括而言,唔同級別既大喜屋所食既野係有少少分別,呢到有海膽、蟹腳、赤醋壽司任食,再加品牌雪糕任拎,特選時段有85折,計返都唔係貴太多,鐘此食下限定食物同高級少少食物既朋友揀呢間就岩哂啦。
2019-07-03
鱆紅魚刺身