2018-07-22 1643 瀏覽
已經好耐冇在香港食日本野了,幾間食開的餐廳都執左,而且前一排成日去東京,返左香港之後就更是挑剔,響香港食日本野真系又貴又普通。不過前一排在銅鑼灣行街誤打誤撞遇到「古今」都算糸不錯的用餐享受,皆因佢有創意又好味。最吸引的都是創意卷物,色彩繽紛,而且多是以我最愛的鰻魚,炸蝦,牛油果來作創作。因為我本身不食吞拿魚刺身,所以餐牌上除左吞拿魚類的食物,如果晤計價錢,我諗我都好有興趣叫晒。一份卷物一百幾蚊雖然貴左d,但好在份量都幾多,一般6-8件咁。其實如果老板可以將份量變細,價錢相對減少,食客就可以試多幾款,哈哈。真系好想每款都試一下,但份量驚人,價錢都不菲,食剩打包會變硬,影響質素,食幾多叫幾多,也不用食到破產,所以我忍痛割愛,揀左幾款。👉🏽火山好驚喜!居然系一個堆成一座小山的卷物,系卷住帶子,蟹柳,牛油果,青瓜的壽司,上面有蛋黃醬,沙律醬,蟹籽扮成好似火山噴發咁。好有創意!味道系好好味!👉🏽極黑龍由鰻魚,炸蟹柳,牛油果,蘆筍組成,一份八件,脆脆的口感+綿密的牛油果+嫩嫩的蘆筍,勁多層次的口感。好喜歡!👉🏽三蕃市芝士炸物與壽司的完美結合,不得不贊!👉🏽紫菜魷魚冇想像中好味,都系鐘意呢間餐廳的創

👉🏽火山

火山

👉🏽極黑龍

極·黑龍

👉🏽三蕃市
芝士炸物與壽司的完美結合,不得不贊!
三蕃市

👉🏽紫菜魷魚
冇想像中好味,都系鐘意呢間餐廳的創意壽司,小食冇咩驚喜。至少呢一款系咁,其他晤知。

紫菜魷魚
2018-07-19