2018-02-18 2918 瀏覽
今天和阿仔在中環做完活動, 我們經過 蘭桂坊一帶。 星期日的蘭桂坊一帶變得寧靜,遊人稀少幾舒服。 我們找到一間拉麵店準備吃午餐。 門口可以立食應該都係人氣拉麵店。 裏面都唔少人有日本拉麵店的氣氛。今天点期間限定的檸檬豚肉拉麵。 拉麵湯底濃郁得來有陣陣甘香的檸檬味, 豬骨湯變得冇咁膩, 幾聰明特別的設計。 講番件炙燒叉燒, 肥瘦相間, 燒得好香口, 非常厚切差不多厚過塊豬扒! 食落超淋且入味,麵身選了硬度最強的級別, 直身麵更能感到口感煙韌。阿仔叫了兒童餐(豚肉), 好精美仲有一件玩具送,且分量也不少。 果嚿叉燒同大人果碗size不相伯仲。 仲有個麵其實都是正常份量。 好在店員同阿囝講食完晒先可囉玩具。 留意兒童餐只限12歲以下小朋友, 佢好努力係咁食麵,跟住去揀玩具。嘩開心到即刻拆嚟玩。沙律炸雞也香脆美味! 驟眼睇覺得炸雞表面炸漿很厚, 殊不知炸粉原來很薄,裏面的雞肉都很juicy。 蘸上沙律醬惹美非常。追加了溫泉蛋($12)。 蛋黃部分很流心! 蛋白部分都很香滑有蛋香,沒有過份的鹵水味或煙燻味,很喜歡。煎餃子, 餃子皮煎得香脆, 唔油膩 ,肉餡爆多, 蘸上餃子醋汁, 最愛的小食!三矢

檸檬豚肉拉麵

, 佢好努力係咁食麵,跟住去揀玩具。嘩開心到即刻拆嚟玩。

三矢梳打, 基本上是梳打水带輕度甜味。

炒芽菜都是現炒,正! 如果炒定就會出水,呃唔到人。

食到飽飽300蚊唔使, 店舖冇加一, 店員都好nice,連阿囝都話要再來揀玩具!
檸檬豚肉拉麵