2018-08-21 182 瀏覽
話說細佬前兩日放榜,所以特登book咗枱請佢食返餐勁嘅賀一賀佢。今次我地去食嘅就係呢間Master Kama,位置相當方便,我地從旺角地鐵站行咗幾分鐘就到啦。間餐廳係一樓,行入去發現雖然地方唔係好大,但係的的骰骰,整齊企理得嚟,都坐得幾舒服下。嚟之前聽人地講過下呢度嘅賣點係芝士同埋龍蝦,於是我地就嗌咗Lobster Mac N Cheese 同埋Master 分享盤,而嘢飲方面就嗌咗一杯凍檸茶同埋一杯Good-nite, Dear嘅Cocktail。 首先嚟嘅嘢食就係Lobster Mac N Cheese,我地就揀咗Macaroni長通粉,如果唔鍾意食通粉既話,可以揀risotto。碟嘢一拎上枱我地就已經聞到好香嘅芝士味,同埋見到隻龍蝦鉗。撩一撩開面頭啲芝士,除咗可以做到拉絲嘅效果之外,另外就係會見到粒粒分明嘅龍蝦肉,可以見到係十分之足料嘅。食落亦都係好有芝士味,唔會太膩之餘亦都唔會太鹹。正正係呢種芝士味,同埋啲咬落煙靭彈牙,口感Q彈嘅龍蝦肉夾埋,簡直係絕配。而啲長通粉亦都好有芝士味,唔會好淋。整體嚟講個Lobster Mac N Cheese Macaroni係喺水準之上,非常之唔

Lobster Mac N Cheese
食落亦都係好有芝士味,唔會太膩之餘亦都唔會太鹹。正正係呢種芝士味,同埋啲咬落煙靭彈牙,口感Q彈嘅龍蝦肉夾埋,簡直係絕配。而啲長通粉亦都好有芝士味,唔會好淋。整體嚟講個Lobster Mac N Cheese Macaroni係喺水準之上,非常之唔錯。

Master 分享盤
之後就到個Master 分享盤啦。入面都有好幾款唔同嘅小食,包括炸雞翼、三重芝士雞肉烤餅、章魚燒、芝士條、雞軟骨餃子同埋炸薯條,份量對於兩個人嚟講都算係幾多下,啱晒我細佬呢啲大食嘅人。

炸雞翼
首先講下啲炸雞翼先,啲雞翼本身已經算係大隻,炸完之後都唔覺乾身之餘,加埋係面頭嘅芝士絲,係會食得出兩種唔同嘅鹹香味,同埋出面脆皮、入面仍然好juicy嘅感覺。所以我覺得啲炸雞翼係喺水準之上嘅。

三重芝士雞肉烤餅
至於個三重芝士雞肉烤餅,驟眼望落去已經見到兩塊烤餅之間有好多溶咗嘅芝士。食落去除咗好有層次感同埋好濃郁嘅芝士味之外,亦都有唔少嘅雞肉係入面。而塊烤餅本身淋淋地,加埋塊烤餅上面嘅沙律醬同埋番茄粒,食落唔會好乾身之餘反而幾fresh下,整體而言係幾好食嘅。

章魚燒
然後就係啲章魚燒,面頭加咗啲紫菜條落去,增添咗一啲和風之餘,粒小丸子唔會好粉或者好淋,食落去又幾有口感。

芝士條
芝士條面頭炸到幾脆下,入面啲芝士有少少流心,咬落去又脆又香,芝士味好香濃。

雞軟骨餃子
跟住就係啲雞軟骨餃子,原本我地都以為只係普通嘅餃子皮包住啲雞軟骨,但係估唔到竟然係炸過嘅雞軟骨 ,同埋個餃子係煎過嘅,有少少似鍋貼。咁樣令到隻餃子皮脆得嚟,入面啲雞軟骨亦係又脆又香,所以係非常之好食。

炸薯條
最後係用個籃裝住嘅炸薯條。啲炸薯條雖然唔算係好脆,但係都算係唔錯。有D特別既係佢除咗有薯條之外,仲有比較深色D既蕃薯條,食落比薯條多了一份蕃薯獨有既甜味。分享盤亦都附上兩種醬汁用嚟點薯條,無論係邊一隻醬汁都同薯條好夾。

嘢飲方面,杯凍檸茶睇落去好平常,但係杯嘢嘅特點就係個茶底,佢澀得嚟又有啲紅茶嘅香味,加上冇落太多糖漿之下,杯凍檸茶又唔會太甜,反而突出咗檸檬嘅酸味同埋茶底嘅澀,整體配合得非常好,飲落係有種好fresh嘅感覺。
而杯cocktail方面係由朱古力糖漿加入去啲酒到,然後面頭再加入棉花糖,令到杯cocktail飲落去甜甜地得嚟又有酒味,再加埋面頭嘅棉花糖令到我哋可以一路飲cocktail一路食棉花糖,更加有質感之餘,亦都增加咗杯cocktail嘅味道同埋層次。

呢餐我地人均消費都只係二百五左右,但係以食物質素同埋份量嚟講都幾好,所以其實都幾抵食。加上地點咁就腳嚟講,我個人覺得大家可以不妨一試。

MENU︰
2018-08-07