2020-01-11 1946 瀏覽
難得女兒不用補習,拖她出大圍市中心試新開不久的越式餐廳Xi Xup,經過門口,行過咗都唔知道,如果唔係亞女問我,呢間新店係乜??係咪酒吧??我便番轉頭看看入面,新既餐廳,甚麼名字呢?抬頭看餐廳門口招牌既右邊,同女講,咪就係搵呢間囉!😂 入面檯不多,我們被安排坐高身,高度如像吧檯既大檯(老實講,平時真係好唔鐘意坐這款檯,幸好檯下有踏腳位置,未致於坐得很辛苦)。 我同女兒叫了越式芝士薄餅(餅底用越式米紙,上面有肉鬆,腸仔,蛋,芝士,醬汁有點似wasabi味道,不敢肯定,但、味道很輕,不嗆喉,幾好味!)。另叫了肉鬆茄子,(烤茄子上有肉鬆,臘腸粒,很惹味,味道唔錯的,但食完才看看,很油!) 亞女叫了X河粉(湯頭很清,有牛味,牛肉很嫩,與平時食越式生牛河的湯頭有別,但整體都OK)。我叫了椰子肉湯河(湯頭吃不出椰子味道,可能椰子味道較輕吧?但湯頭係唔差的,餸方面有兩隻蝦,一粒鵪鶉蛋,雞肉,薄荷葉,一塊食完都唔肯定是否蝦片的東西😂,仲有幾條沙律菜。整體嚟講,只是普通湯河一碗,可能對椰子肉河粉這五個字,帶有香濃椰子味的祈望吧!)飲品方面,我試了椰子咖啡(咖啡香濃,上面有一堆小小的椰子脆片,咖啡味覆蓋
飲品方面,我試了椰子咖啡(咖啡香濃,上面有一堆小小的椰子脆片,咖啡味覆蓋了椰子味。如果只當它是一杯咖啡來飲,都唔錯的。)亞女叫了班蘭撞鮮奶(班蘭味很輕,麻麻地)。

小食上檯較快,湯河需時,在等候期間,亞女聽著餐廳播的音樂,加上燈光較"浪漫",她同我講,呢度好易令人瞓著覺🤣🤣🤣。食食吓,又跟我說:水吧內有靚仔,她即刻精神曬!!比她笑死!! 整體上,服務,價錢(埋單$416),環境都OK, 食物有別平日食開的越南餐廳,雖未算很精彩,但、也有少許驚喜,唯獨食物餐牌全數只有15款食物可選擇,較為遜色! 原本在食評看到有生蠔及甚麼撻,一心為它們而來的,可惜在餐牌上都找不到,有點失望!☹難道那是只為少部份食客而提供??我也摸不著頭顱!!
椰子咖啡&班蘭撞奶
越式芝士薄餅