太耐無寫食評,中環S2實在令我忍唔住要重揮筆墨寫食評!一坐低,店員比左我地每人一對木製即棄筷子頭,入落去會重用既筷子入面,第一次見,好特別呀,同埋非常衛生!十層海膽杯一層層既海膽杯未食,就咁望落已經覺得好開心!賣相係100分!逐層揭秘,最底係海帶碎,海帶食落咸咸地,融化係口入面又有種鮮味,似乎係要新鮮海帶先做到呢個效果!上一層係北海道紫海膽,入口即溶,甘香無比!再上一層就係松葉蟹肉,之後就係北海道紫海膽,再泥就係爽口既白蝦,上一層係三文魚子,曾經係第二度食過好腥既三文魚子,令我對三文魚子有種恐懼,但係呢個三文魚子粒粒飽滿,咬落去卜一聲,魚油充滿住成個口,好香,一啲都唔腥,一不離二二不離四,愈食愈停唔到口!上一層係藍鰭呑拿拖羅,帶有少少筋,同三文魚子一齊食係perfect match!三文魚子有少許咸味,帶岀拖羅既鮮美,每一口都係將三文魚子同拖羅一齊滑入喉嚨,鮮甜既味道絕對不會被最上面既北海道紫海膽蓋住!仲有香甜帆立貝同脆卜卜海葡萄,食幾啖又見到紫海膽,絕對係我呢個海膽迷既大愛!配上一塊燒白飯魚脆片,兩極既口感為呢個海膽杯起左個好頭!海膽燒岩蠔岩蠔不嬲都係我至愛,面頭仲有足料海膽加上脆卜
太耐無寫食評,中環S2實在令我忍唔住要重揮筆墨寫食評!

海膽燒岩蠔
岩蠔不嬲都係我至愛,面頭仲有足料海膽加上脆卜卜魚子,又係口感同味覺既一級享受!必食!!!

芝士魚餅
芝士味唔太濃,但咬一啖就有芝士慢慢流岀泥,忍唔住一啖接一啖!

牛油果帆立貝洋風海膽沙律
蒲上枱就諗,我有叫到火鍋咩?一打開蓋原來係沙律,哈哈,用個煲裝住沙律都幾特別
本以為海膽沙律咪又係果啲,喺沙律上加啲海膽囉,但入面幾種唔同口感令我對呢個沙律有好深刻既感受
沙律菜非常脆,帆立貝鮮甜軟滑,海膽甘甜無比,牛油果啱啱好唔會太軟又唔會硬,配上黑椒粒同埋香草碎更能突顯牛油果既香味,中意食沙律既人一定會超中意呢個!

鮑魚雞翼
哇,好香既酒味呀!原來啲鮑魚用清酒浸左一晚,然後釀係雞翼入面,一路咬,鮑魚既甜味同清酒既味道愈來愈濃,配酒一流!
清酒鮑魚雞翼

特色海膽火焰卷
飯入面係青瓜雞蛋蟹柳,面頭係芝士蟹籽海膽,用火焰配襯住岀場,啲火一熄就即刻食,感覺好似特別新鮮

雲海板上飄
同乾冰一齊上陣,真係好似雲上飄咁!
呢個真係十分之好食!凍冰冰滑嘟嘟既蒟蒻麵十分之爽口,配上鮮打秋葵汁,完全唔會有一般秋葵既透明黏液痴住係度,打破我對秋葵既反感,黑松露配上海膽互相輝映,大家唔會搶去對方嘅風頭,黑松露獨有既香味,海膽既鮮甜,一同並存係舌頭上再滑入喉嚨,一次過滿足晒兩個願望!

三文魚夾餅
驟眼睇以為呢個係腐皮卷?少年你太年輕喇!香脆既魚餅再加上三文魚,唔使點豉油已經好好食,是關沙律醬已經醬三文魚獨有既魚香帶岀,外脆內軟,好似每一道菜式都強調口感既變化,實在合晒我合尺呀!

樂師傅海膽雪糕
用上北海道牛乳同海膽打埋一齊,同一般嘅雪糕唔同之處就係佢唔會好甜,香港獨家!冰凍既海膽唔會好似平時食開嘅海膽一樣咁滑,比較實,但係味道一樣鮮甜,放係口入面等暖少少先呑,變反滑身既海膽,只需要10秒既時間已經可以食到海膽既兩種口感,正呀!

葱拖羅海膽三色爆丼
勁足料既葱拖羅,海膽,三文魚子,完全睇唔到下面既飯,可想而知啲料有幾多!味蛋絕對唔會失色,同飯一齊放入口,豐富既口感,每一啖飯都比蛋黃包住,好幸福呀!
葱拖羅海膽三色爆丼

三個人食咁多野真係大胃王上身咁濟,下次大概會再試更加多!
2018-11-24
清酒鮑魚雞翼