餐廳: 五月星牛肉麵
資訊:

呢度午市都好抵吓,HK$60至80左右就有一個主食、一款小食同一杯凍飲,仲要唔加一。至於嘢食質素,每款都至少水準之上,回頭率100%!1. 紅燒牛肉麵店主話個湯係用新鮮騸牯牛骨熬煮20幾個鐘製成嘅(騸牯牛應該係脂肪分布好靚嘅牛,而且市場供應量有限),個湯好甜,但唔係人造糖嘅甜,係嚟自蔬果嘅甜,感覺應該加咗大量蔬果去熬煮;呢個湯底,令我哋諗起台南名店-阿裕牛肉火鍋嘅湯底,佢就係出名在用咗好多蔬果同牛骨一齊煲咗好多個鐘,所以湯頭有股討好嘅鮮甜味;呢度嘅湯頭仲有陣淡淡嘅藥材同滷水香,好有層次,結果我老公係清咗成碗湯!佢雖然收你78蚊仲要包咁多嘢,但個麵嘅牛肉係半筋半肉,而且入口即化,完全唔使用力咬,麵質亦好Q彈。 2. 寶島口水雞配魯肉飯我本來叫焢肉飯,點知店家話賣晒,因為額頭生咗大瘡唔想食鹽酥系列,最後叫咗口水雞。原本冇乜期望,尤其個雞嘅賣相唔多吸引,但估唔到食落好有雞味又冇雪味;冇乜肥膏啲肉又夠實淨,雞皮好香好爽;醬汁酸味偏重,辣味只係點綴,再加埋滿滿嘅花生碎,真係回味無窮。仲有一點好想Highlight,平時我係唔吼伴碟嘅菜,覺得好乏味,但佢個伴碟青瓜超好味,啲青瓜係醃過嘅,咸咸酸酸咁

1. 紅燒牛肉麵

2. 寶島口水雞配魯肉飯

仲有一點好想Highlight,平時我係唔吼伴碟嘅菜,覺得好乏味,但佢個伴碟青瓜超好味,啲青瓜係醃過嘅,咸咸酸酸咁好好食。

但個魯肉飯我就唔多OK,因為竟然好重蝦米味。其實店家落蝦米我覺得係用心嘅,但真心覺得蝦米同魯肉飯唔夾,所以唔OK。個飯最欣賞係佢冇用珍珠米,反而用港人至愛嘅金鳳,而且佢煮得好好,飯粒分明,證明店主對每樣細節都有要求。

3. 茉香綠茶
從來對跟餐嘢飲冇乜要求,仲要咁平。但佢好好飲,有淡淡嘅綠茶香同甜味,飲落個人Gur晒又Fresh,好飲過好多連鎖店台灣茶,Amazing!

紅燒牛肉麵
麻辣鴨血