為左去呢間餐廳食lunch,我同同事抵受大熱天時暴曬高溫都繼續去,因為唔去真係會後悔!餐廳環境午市1點鬆D去到你起碼要等1X分鐘,因為都幾多人黎食,但就算係咁佢料理嘅質素依然保持到Menu本身想去食茶漬飯,點知D飯一早賣曬,只好食麵.午餐set除左麵同飲品之外,還有前菜同2款小菜選擇,可以話係非~~~~~常豐富!茶食套餐$78小菜我選擇左柚子煎茶雞翼同茉香雞粉絲配溏心蛋.必須要強烈稱讚粉絲,首先佢係超彈牙,睇落好油膩,但入口唔會好heavy,加上有粒流心蛋同豬肉,其實只係呢個部分都已經好夠飽XDD柚子雞翼外層好脆又有甜味,雖然唔係好多肉,但都係好香口都有野食下除左呢2款,仲可以選擇茉莉花豆腐同香茅薑茶脆魚塊,我覺得豆腐好食D,因為佢夠水潤之餘有好濃郁豆味,微煎嘅外層增加口感,不過茶味唔算突出魚塊加左微酸嘅醬汁之後油膩咁大大下降,不過佢用嘅魚魚味唔算突出,所以只可以話合格茶漬麵點解會賣得慢過飯,其中一個原因係佢嘅味道太淡,成碗麵無其他配料,雖然麵本身唔差,但你食足一碗無味嘅麵好快會唔想食,茶味都唔係好突出,如果可以咸返D就好好多啦~~抹茶鮮奶DIY $39呢度嘅飲品都有好多特色推介,綠茶

餐廳環境

Menu

本身想去食茶漬飯,點知D飯一早賣曬,只好食麵.
茶食套餐

茶食套餐$78
小菜我選擇左柚子煎茶雞翼茉香雞粉絲配溏心蛋.

茉莉花豆腐 柚子煎茶雞翼

除左呢2款,仲可以選擇茉莉花豆腐香茅薑茶脆魚塊,我覺得豆腐好食D,因為佢夠水潤之餘有好濃郁豆味,微煎嘅外層增加口感,不過茶味唔算突出
茉香雞粉絲配溏心蛋 香茅薑茶脆魚塊

香茅薑茶脆魚塊

茶漬麵

抹茶鮮奶DIY $39
抹茶鮮奶DIY

呢度嘅飲品都有好多特色推介,綠茶控一定要點呢個綠茶latte~綠茶粉要自己攪拌,之後先慢慢加落D奶度,完美嘅雙層打卡設計完成!綠茶分開飲的話會帶少少自家澀味,不過加落奶度就無呢個問題,唔使落糖已經好好飲~~

玫瑰阿薩姆奶茶 $39
我要強推埋rose latte,一開頭我都擔心阿薩姆奶茶會好甜,但佢最神奇就係可以調配到有濃濃茶香同淡淡玫瑰花香均勻融合嘅同時,糖度只係輕微,所以飲落唔會好漏,反而好清新!o個層奶泡真心無敵!
玫瑰阿薩姆奶茶

食到呢個時候,正式進入甜品階段!
比利時窩夫配茶味雪糕 $68
雪糕我地選擇左大紅袍同培茶,後者好多地方都見過,但大紅袍真係非~~~常少見,佢D雪糕奶味濃郁.培茶味道比大紅袍鮮明,不過大紅袍多一份清新感覺~
比利時窩夫配茶味雪糕

配搭有厚度之餘keep得到香脆口感嘅窩夫,甜入心的感覺~~最重要係窩夫唔大件但絕無偷工減料,所以就算切開4分同朋友share依然唔會覺得小氣~其實純粹食個窩夫都好正,飄出陣陣蛋香,上面有些微糖,微甜的味道也不錯~

伯爵茶戚風蛋糕
我敢誇下海口,佢係我食過最好食的戚風蛋糕!!!
伯爵茶戚風蛋糕
首先佢厚度已經贏曬,頂頭睇到伯爵茶茶葉碎,散發一陣伯爵茶味,而呢份味道都滲透落去蛋糕本身之內,所以入口係伯爵茶味大爆發!

伯爵茶戚風蛋糕

之前唔太喜歡戚風蛋糕係因為覺得佢好乾,但呢個中間夾住cream, D cream有奶味又好滑卻唔會甜到漏,切一小件撈埋cream一齊食,令戚風蛋糕鬆軟之餘又濕潤,本來都擔心自己食完個午餐食唔落,呢個擔心係多餘嘅,我同我D同事都仲想再encore呀!!!!!!!!!
茶食套餐
玫瑰阿薩姆奶茶