2018-07-27 1889 瀏覽
金田家是專做九州拉麵的, 於元朗yoho town 的分店門面好易認,餐廳內掛著一個個類似燈籠的燈好有日本風味, 而且店內面積比紅磡店更大,非常適合三五知己來吃麵,又可以坐得都舒服D。雞白湯豚骨拉麵,拉麵店黎講款色都算幾多, 今次揀左雞白湯豚骨拉麵, 佢係金田家唯一一款曲面底既拉麵, 最喜歡這裡可以自己揀麵的軟硬度, 不怕太硬也不怕太軟。另外隨拉麵會有幾塊豚肉, 脂方分明, 油肉比例剛剛好!食落去仲有濃濃的豬味。追加的溏心蛋金碧輝煌, 蛋黃汁軟心浮動, 不停的在口腔內穿梭。黑松露拉麵 朋友叫了黑松露拉麵 湯底十分足料十分濃稠, 加埋店家自製黑松露醬同黑松露油讓到個湯底更上一層樓, 香味濃濃的。而麵底是直身款,我揀左普通硬度,非常掛湯。隨拉麵又有幾塊叉燒, 叉燒入口即融大食的我們更追加了幾片叉燒tim~小食叫了男爵薯餅, 紫薯mix栗子, 馬鈴薯mix牛肉, 外層香脆, 即叫即炸熱辣辣總括黎講, 呢餐都幾滿意, 除左可以自己揀麵質外, 又有唔同的口味可以揀, 店員彬彬有禮, 下次的確可以再黎過。

餐廳內掛著一個個類似燈籠的燈好有日本風味,

雞白湯豚骨拉麵,

拉麵店黎講款色都算幾多, 今次揀左雞白湯豚骨拉麵,
佢係金田家唯一一款曲面底既拉麵,
雞白湯豚骨拉麵,

最喜歡這裡可以自己揀麵的軟硬度, 不怕太硬也不怕太軟。

溏心蛋

朋友叫了黑松露拉麵
黑松露拉麵

而麵底是直身款,我揀左普通硬度,非常掛湯。
黑松露拉麵

隨拉麵又有幾塊叉燒, 叉燒入口即融
叉燒

大食的我們更追加了幾片叉燒tim~

小食叫了男爵薯餅,
男爵薯餅

紫薯mix栗子, 馬鈴薯mix牛肉,
男爵薯餅

外層香脆, 即叫即炸熱辣辣
男爵薯餅

總括黎講, 呢餐都幾滿意, 除左可以自己揀麵質外,
溏心蛋