2021-01-12 3946 瀏覽
昨日友人S建議去迪士尼酒店晶荷軒午饍。佢係迪士尼員工。可以買員工套餐。我大鄉里跟入去食飯。自駕遊人士可以駕車前往。坐下我點咗壺龍井。龍井濃度適中。清香易入口。服務員馬上送上口罩套。非常貼心。看過餐牌。朋友S點咗個一月份職員套餐。同朋友閑談間才發現已有一年沒有去中菜館食飯。都是因為疫情衞生問題。但來到五星級中菜館。單看中菜館橫裝及服務員整潔制服,有別於傳統茶樓,感覺非常良好。食客可以安心食用。一月份職員套餐精美點心:帶子鳯眼餃、五香咸水角、螺片叉燒包老火靚湯:沙參玉竹甘筍煲唐排老雞松露醬杏鮑菇炒帶子鳯片鮑汁雙菇燴油揚味菜叉燒燴米粉甜點:桃膠杏仁露、香芒凍布甸服務員Cha 對每枱客都談笑風生,發覺迪士尼員工原來在中菜館都可以好似係樂園一樣搞氣氛。真係好佩服佢附加的服務表現。朋友S問服務員Billy意見有關煙鴨粒蝦仁炒飯及味菜叉燒燴米粉邊樣好食。因這個員工餐是二人份量。在炒飯及米粉只可選一樣。他建議味菜叉燒燴米粉。下單後先上精美點心:帶子鳯眼餃、五香咸水角、螺片叉燒包。咸水角個餡好食。帶子鳯眼餃可配合中菜館的自家製XO醬。混入XO醬帶點麻辣但好開胃。螺片叉燒包温度適中,好美味。老火靚湯:沙參
昨日友人S建議去迪士尼酒店晶荷軒午饍

一月份職員套餐
精美點心:帶子鳯眼餃、五香咸水角、螺片叉燒包
老火靚湯:沙參玉竹甘筍煲唐排老雞
味菜叉燒燴米粉
甜點:桃膠杏仁露、香芒凍布甸

下單後先上精美點心:帶子鳯眼餃、五香咸水角、螺片叉燒包。咸水角個餡好食。帶子鳯眼餃可配合中菜館的自家製XO醬。混入XO醬帶點麻辣但好開胃。螺片叉燒包温度適中,好美味。老火靚湯:沙參玉竹甘筍煲唐排老雞,好清甜。飲得出真係老火湯。松露醬杏鮑菇炒帶子鳯片,豆角加入松露醬,清新可口。食得出屬上等食材。帶子好大塊。入口清甜肉質彈牙。鮑汁雙菇燴油揚,素食菜式,好似食咗雜菌煲咁美味。味菜叉燒燴米粉,碟菜係服務員Billy推介。每條米粉都滲透叉燒味。個廚師功力十足,可以將一碟看似平平無奇既炒米粉,煮出咁有叉燒味既米粉。個廚師應記一功。甜點:桃膠杏仁露、香芒凍布甸。我點咗香芒凍布甸。朋友S點咗桃膠杏仁露。一睇香芒凍布甸,賣相滿分。單單講個上碟器皿,非常精緻。加入花奶食布甸,咁就好食到飛起
。再細看個布甸內層,原來有芒果肉粒加啫哩。可以食到多重美味感。看得出個甜品師父真係好細心。服務員Pan換碟迅速。換上乾淨的餐碟,食客安心食用。服務員Billy上菜時間都是按食客進度。不會像別的茶樓一次過將全部菜式上枱。貼心服務。迪士尼服務員廚師團隊係中菜館都達五星級水準
五香咸水角
帶子鳯眼餃、螺片叉燒包
沙參玉竹甘筍煲唐排老雞
桃膠杏仁露
香芒凍布甸
題外話/補充資料: 兩個大男人食飯,其實可以單叫白飯。有靚餸無白飯入口,其實唔飽肚。限聚令下每桌只許坐兩人。但發覺好少遊人入大嶼山酒店。其實一家大細安排食團年飯或開年飯都適合。因為中菜館地方夠大。八口分開坐四張枱。每枱之間都可以談話。可以要求服務員上菜前先做分餸服務。咁就唔駛自己動手等食。天文台預計農曆新年會好凍。賀年活動最好一家大細去迪士尼酒店消費,去商品部購買迪士尼禮品。加埋個後花園拍家庭照。一舉多得。
2021-01-11
五香咸水角