2016-03-17 846 瀏覽
旺角區食飯最好就緊係訂定位, 無損失朋友起呢頭番工既關係, 就黎呢個旺角"為食圈"食dinner啦之前搵過好幾間, 咁啱見到呢度有甜又有咸食, 滿足到大家既願望女生喜愛甜, 不過無可能甜品當飯食架嘛呢度有多款All Day, 門面也有很多甜品系列, 包括最新出的紫薯系 (未入去已經諗好叫邊樣了)All Day也千奇百趣, 朋友見到呢個"鍵盤All Day"就話想試呢個其實晚餐都有很多, 可是胃就得一個, 只好取捨進入餐廳前有bear bear熊迎接我地呢~可能是晚上7時多放工人多的時候, 餐廳是爆滿我訂了位都要等上幾分鐘檯與檯之間都有d迫, 我倆坐的是四人檯, 即係抬檯啦唔打緊, 試埋食物先再作整體評論餐桌雖少, 但也放夠所需的調味料, 好似呢棵聖誕樹, 原來係胡椒罌黎架望過menu後, 決定a la carte叫一款食物, 可加$10送咖啡或茶夜媽媽不喝咖啡了, 點了"蜜桃紅茶", 原來是川寧出品, 很香~Keyboard All Day的窩夫有三味可選 (竹炭, 綠茶, 原味)事前問過侍應窩夫是咸/甜, 佢答是用蛋液來造, 少甜的我地揀左似鍵盤的竹炭差不多日日都要鍵盤做野, 放工好
旺角區食飯最好就緊係訂定位, 無損失
女生喜愛甜, 不過無可能甜品當飯食架嘛
其實晚餐都有很多, 可是胃就得一個, 只好取捨
進入餐廳前有bear bear熊迎接我地呢~
可能是晚上7時多放工人多的時候, 餐廳是爆滿
我訂了位都要等上幾分鐘
檯與檯之間都有d迫, 我倆坐的是四人檯, 即係抬檯啦
唔打緊, 試埋食物先再作整體評論
望過menu後, 決定a la carte
叫一款食物, 可加$10送咖啡或茶
蜜桃紅茶
事前問過侍應窩夫是咸/甜, 佢答是用蛋液來造, 少甜的
我地揀左似鍵盤的竹炭
差不多日日都要鍵盤做野, 放工好似都仲對佢情有獨鐘, 哈哈
竹炭鍵盤All Day Breakfast
Keyboard 的size不是1:1, 放心, 唔係食完都飽, 唔使食其他野嚕
賣相好得, 好搞笑
附有2個醬 (楓糖及士多啤梨果醬)
不過用點的方法會好d, 唔係就會將醬浸哂落keyboard的凹位, 就會好甜呢
窩夫我覺得有少少散的感覺,
而All Day入面包括太陽蛋, 粗薯, 雞件, 煙肉, 火腿, 煙三文魚, 沙律菜, 蓄茄
份量都很足, 全部都係即叫即整, 唔似係放耐咗無哂溫度冷冰冰果d
每檯都有茄汁任你吱, 唔係下下煩住侍應
竹炭鍵盤All Day Breakfast
朋友話想有d米氣, 要食飯喎
見到呢個"忌麻菠菜蟹肉意大利飯"有廚師推介, 就點呢個啦
眼見好多菠菜, 面頭仲有好多洋蔥粒, 不過就唔太覺有顯眼的蟹肉,
而且意大利飯都係無咬口, 唔正宗, 但朋友竟然鐘意, 我都明白各人口味都不同!
所以大部份歸佢, 我留肚食甜品
忌廉菠菜蟹肉意大利飯
入來之前已下定要點"紫薯系", 因為吃過窩夫All Day, 所以就要"雪山熱香餅"
紫薯蜂巢雪山熱香餅配雲尼拿雪榚
熱香餅起我腦海, 就係m記薄薄一片的那款
原來ocio的是一個厚厚, 像鬆榚般, 粉紫色好靚呀, 對女生來說是很吸晴的一件事
配上楓糖醬, 看到有雲尼拿籽應該是自家製的雲尼拿雪榚及兩片新鮮士多啤梨加少許奶油
熱熱的香餅味道飄進我的鼻腔內, 唔係漏果種
紫薯蜂巢雪山配雲尼拿雪榚
鬆軟的熱香餅, 切開後, 看到中間有2層真紫薯, 心心眼~
其實熱香餅已有少少甜味, 不過唔夠甜的, 可以加入真蜂巢, 它連漏著的蜜糖, 已被浸進入熱香餅當中
蜜糖清甜, 成件事唔會甜到漏
而雲尼拿雪榚唔似係Cheap cheap牌子的出品, 因為它帶黏, 似是自家製
又冰又暖的同事在口腔中, 好食到唔想講野
其實餐廳是不會趕人走的, 我地食完都仲吹左一陣才埋單
埋單時仲送上九折卡, 超正!
題外話/補充資料: 呢度所有賣相都好得, 眼看鄰檯點的都好正! 下次一次要再試其他
2016-03-16
蜜桃紅茶