2017-06-24 306 瀏覽
睇戲前當然要醫肚,見門面有大大塊menu,晚市套餐價錢實惠,除了拉麵,還有咖哩飯、定食等等,就入去食晚餐。晚市套餐有拉麵系列、奄列咖哩飯系列、定食,還有幾款二人餐選擇 ,而小食都有十幾款。我同朋友點了拉麵套餐及奄列咖哩飯套餐,再加多個燒魷魚筒,可選鹽燒或醬燒。雜錦拉麵套餐 $88,可揀一款小食,點了雞軟骨。拉麵不算好熱,暖而溫和,雜錦有齊三款配料,有豬軟骨、蟹棒、叉燒等,海帶份量頗多,粟米粒和半隻熟蛋。湯底有濃濃味噌咸香,拉麵有彈性好順滑,偏軟身好易咬。豬軟骨頗入味,十分嫩腍有肉感;叉燒薄切較硬身,肉味不算太突出。熟蛋如果是半熟更美味。小食配雞軟骨,份量有三串,好脆好有咬感,食完想配啤酒的香口小食。吉列豬扒奄列咖喱飯定食 $66,有薯仔沙律及味噌湯。薯仔沙律夠凍又質感綿軟,味道好。味噌湯味道一般,有點跟拉麵湯底一樣,但當然比拉麵的湯較清淡。吉列豬扒超正,保持香脆口感,炸皮平均厚度適中,豬扒炸得不乾,肉質鬆化有彈性,而且好大塊,兩人分享都足夠。奄列蛋做得可以更好,雖然似煎蛋,但面層仍有滑蛋狀態,所以都做得不錯,蛋份量再多點會更好。米飯是飽滿軟糯的珍珠米。加了 $25 要炸忌廉餅,忌廉好軟

雜錦拉麵

雜錦拉麵套餐 $88,可揀一款小食,點了雞軟骨。

雞軟骨

吉列豬扒奄列咖喱飯

炸忌廉餅
加了 $25 要炸忌廉餅,忌廉好軟滑,奶味不太重,食完少少膩,但味道不錯。
燒魷魚筒
燒魷魚筒 $55,原隻魷魚筒用鹽燒或醬汁燒,我地揀醬汁,貪其味濃又不乾身,即叫即燒,要等15分鐘。
燒魷魚筒  (醬燒)

魷魚好肥美脹卜卜,充滿彈性的肉,入口有濃濃醬汁味,咸中帶微甜的燒汁,伴薑蓉食,味道更好。
2017-06-22
雞軟骨