2021-11-12 1848 瀏覽
太耐冇去日本, 唯有食啲高質嘅日本菜用舌頭嚟懷念日本嘅味道。Omakase是由廚師發板嘅意思。 廚師細心地問我prefer 食邊一類嘅食物繼而決定俾啲乜嘢我去試。今晚已經唔記得咗食咗幾多樣嘢,樣樣都好新鮮、特別, 令我對魚生有一個新觀感!首先廚師安排咗一個醒胃嘅魚子無花果前菜, 呢道菜有淡淡的柚子味道, 酸酸嘅味道打開咗我個胃口!之後嘅魚生,包括有秋刀魚,肥美嘅吞拿魚,左口魚,海膽,魚精, 墨魚,牡丹蝦,生蠔,及貝殼類嘅食物。 以上嘅魚類,基本上對唔食魚嘅我,從來都唔會接觸到。每一件,都好新鮮,肥美,難以用文字來形容!最深刻嘅有秋刀魚, 廚師一開,有一浸怪味撲過嚟,但經過佢處理之後,加上適量嘅配料,放到上碟, 出奇哋冇晒怪味同口感一流, 魚肉肉質爽口。 另外, 魚精, 左口魚配海膽和牡丹蝦等等, 將前面食嘅清新爽口感覺, 完全推去另一個極端, 食完門口有濃濃嘅濃郁味道, 呢個味道喺口裡停留咗好一陣子!呢間Omakase 質素極高, 魚生新鮮特別,雖然價錢偏高, 但質素亦極高, 同朋友耐唔耐嚟食吓好野, 係人生一大樂事!