餐廳: LAB EAT Restaurant & Bar (T.O.P This is Our Place)
資訊:

疫情進入第四波,又要被迫WFH,大家心知肚明WFH就係蛇皇,但我又唔想咁hea,不如就清下手頭上十篇未寫嘅食評!女友係IG開左間小店,工作上有個小突破,當然要同佢慶祝一下,今次係第二次黎到LAB EAT,相隔一年有多,上次食lunch俾我嘅印象都已經好好,估唔到今次食dinner更有進步!一如以往,食六點,貪佢未到晚飯時間無乜人,揀左坐室內,但其實室外都唔錯,不過好似適合happy hour飲兩杯多D。食店好細心,桌上一早放低左口罩袋同消毒紙巾!叫左兩杯cocktail,粉紅色個杯係Gin做底,配玫瑰、檸檬葉、檸檬汁同荔枝,黃色個杯係Wisky做底,配薄荷、橙汁同檸檬汁。兩杯都好開胃,幫我地醒一醒味蕾,酒味平衡得幾好。特別之處係侍應會拎住枝「衝擊波槍」係兩杯飲品上面整個霧化嘅波波,飲嘅時候吉穿佢d霧就會散發出黎,都幾dreamy,啱哂女仔打卡!頭盤1:紐西蘭生蠔睇樣就知肥美飽滿,食落肉質脆嫩新鮮,好creamy,加上檸檬汁,甜味好出!頭盤2:澳洲龍蝦肉及牛油果他他配意大利黑魚子醬呢個配搭幾新鮮,亦睇得出廚師都幾有心機研發菜色!食落啖啖龍蝦肉,好滿足,正好平衡牛油果嘅膩,旁邊嘅熱情果ja

頭盤1:紐西蘭生蠔

頭盤2:澳洲龍蝦肉及牛油果他他配意大利黑魚子醬
呢個配搭幾新鮮,亦睇得出廚師都幾有心機研發菜色!食落啖啖龍蝦肉,好滿足,正好平衡牛油果嘅膩,旁邊嘅熱情果jam酸酸甜甜好開胃,成碟野顏色賣相都好靚,增加食慾!黑魚子醬油脂感飽滿!呢碟前菜雖然貴,但值!

主菜1:芝士卡邦尼意粉
又係女士打卡之選!上菜時,侍應會先將意粉放入大車輪芝士入面翻拌,意粉吸哂芝士d精華,每條意粉掛哂汁,翻拌嘅過程已經好香好想食!配合咸香煙肉和香軟蘑菇一齊吃,好滿足,如果係芝士愛好者一定要試!
主菜2:鱸魚拼慢煮西班牙八爪魚
鱸魚肉質堅實潔白,味道鮮美,幾乎無腥味,魚皮亦都烤到脆口!西班牙八爪魚本身味道唔強烈,廚師好聰明側邊加左熱情果jam,帶出八爪魚鮮味,經過慢煮,食落口感軟滑,同平時有d唔同,唔知以為自己食緊生嘅八爪魚

甜品:75%朱古力球伴高溫熱情果汁配香草雪糕及椰糖脆脆
個朱古力波上檯已經覺得好靚,然後侍應再淋上熱辣辣嘅熱情果汁,令朱古力波融化,溶左嘅朱古力mix埋裡面嘅雪榚,好似食緊脆皮雪條咁,同時熱情果汁又可以中和番甜度,整體做得好好!

最後想提下d店員,佢地服務好好,每道菜會介紹用左咩材料同點食法,會不時換碟,好細心,面上都係帶住笑容,而聽其中一位姨姨講,佢由開鋪做到宜家,仲不停褒獎餐廳有咩好食、廚師有幾專業同用心,定全感受到佢幾寓工作於娛樂!今晚餐飯食得好開心!
2020-11-17