油麻地樓上cafe多到暈,要又靚又好味價錢又合理真係好少。💛老闆話個舖頭名咁長 - 走過十萬八千里找到你,其實係因為啲食材全部都係唔同地方咁遠運黎,浪漫得來又好有意境。舖頭仲播住「想見你」首主題曲,成個感覺都好舒服。由本土花藝師設計嘅乾花為主打,成間cafe都好特別,好似花園咁靚。晏晝就係文青cafe,夜晚就好有情調好浪漫。💐晚餐分兩段時間,分別係兩個鐘。但如果人多只要提早同店主講,就可以留耐啲。主食、意大利麵同意大利飯分別都可以加$35跟多士同餐湯,連一杯<$40嘅餐品(可補差價)。餐湯好出色,係三文魚海鮮章魚湯,超級足料,唔會係好水好淡,反而仲啖啖肉。雖然唔多但係就啱啱好夠開胃,不過個多士就好普通,只係普通一塊麵包。餐飲揀咗呢個玫瑰抹茶latte,餐廳標榜用小山園綠茶粉,朋友揀咗焙茶,兩杯都好好味。飲到底仲有好多綠茶粉,feel到小店真係落足本。大部份嘢食都好出色,特別要推介明太子貓耳朵,creamy得黎唔會好鹹,再加埋d飛魚子好有咬口,貓耳朵唔會好淋好麵粉,煮得啱啱好好煙韌。黑松露長通粉好creamy,同明太子一樣好味😍蜆肉意粉嘅大蜆好fresh,但d洋蔥蒜頭可以炒香d再

三文魚章魚餐湯

抹茶玫瑰latte

明太子貓耳朵

蜆肉意粉嘅大蜆好fresh,但d洋蔥蒜頭可以炒香d再撈埋,依家好似分開哂同冇乜白酒香🤣

特別要提嘅係意大利飯,主廚話因為跟咗歐洲方法,所以會比較偏硬身,食唔慣會覺得有啲太硬。
我哋點嘅就係鵝肝南瓜意大利飯,啲飯粒就全部都有南瓜蓉(黃色唔係平時橙色)。

另外推薦香蒜豆醬,香煎挪威三文魚,超有趣!中西fusion得好好,雖然有啲似豆豉鯪魚嘅感覺,但真係好特別,三文魚煮得啱啱好。呢個定食仲包左配菜同蒸蛋,不過個配菜手拍青瓜就唔夠入味,可以再酸辣d。

另外都有試到羊架,因為係慢煮,所以就限量供應。一碟有三塊,調味比較輕,記得要問佢攞個汁,汁係自己調,有啲芝麻蒜香味嘅燒汁。

小食方面,推薦柚子蜜糖單骨雞翼,個皮薄得黎好脆,加啲青檸香味好fresh👍🏻
薯條就普通,黑松露鹽唔太均,得上面幾條有。🤣🤣
另外就介紹芝士年糕,外脆內拉絲,share食唔會太漏。不過就剩係得三塊,唔會話太多嘅。

基本上試哂成個Menu,覺得大部份都唔錯。建議大家都跟餐,因為啲嘢飲全部都唔錯。😍💕
三文魚章魚餐湯
抹茶玫瑰latte
明太子貓耳朵
  • 香蒜豆醬,香煎挪威三文魚