2023-04-22 302 瀏覽
今晚外母生日,與以往不同,一嘗新派中菜。先講環境,坐得舒適,同一般酒樓不同,感覺似食西餐,同埋有bar枱,睇住廚師煮,幾特別。頭盤係幾款小食,分別有「崧仁菠菜酥、桂花叉燒、洛神花山藥」。三款味道都唔錯,特別係桂花叉燒,食落去好香口。跟係到「杉龍蝦桂花沙律」,用左甜筒做底,裝住啲沙律,上面有大大嚿蝦肉,仲有一塊小金箔,幾貴氣。同埋個甜筒夠脆,唔錯。之後到「松茸櫻花燕窩」,個雞湯好濃味,同埋都好多燕窩,加埋松茸落去一齊飲,更加香。下一個係「蟹砵南瓜花金沙」,入面有成隻軟殼蟹,仲脆脆地,幾好食。再一下個係「禪衣龍躉菊花度小月」,這個食落去嚿魚都算新鮮,不過就唔係太特別。然後到「和牛面頰薰衣草春荀」,嚿和牛面頰好入味,同埋唔會好淋,覺得係全餐嘅重點。再下一個係「蟲草花雪裡芹白玉珠」,白玉珠其實係冬瓜波,唔係太有味,反而啲蟲草花就幾好食。跟住到「鴛鴦蚌蒜花椒淮山麵」,啲麵唔淋,食落去就一般,唔算太特別。最後到甜品「桃膠蝶豆花燉奶」,唔係好甜,都幾清,唔錯。整體嚟講成餐都幾特別,都幾好食,而且每道菜上枱前經理都會埋嚟講解用咗咩材料、廚師點煮同食法,服務幾好。
最後到甜品「桃膠蝶豆花燉奶」,唔係好甜,都幾清,唔錯。
崧仁菠菜酥、桂花叉燒、洛神花山藥
杉龍蝦桂花沙律