2018-05-18 1829 瀏覽
自從去完台灣品嚐過養生鍋的味美,就一直心思思想再食到台式火鍋。今次朋友帶路我地一行三人去到旺角呢間焱手工涮涮鍋,不過個人感覺油麻地地鐵站會近D~ 踏正6點未開始有其他客人,所以我地無BOOK位都可以有卡位坐。 都係打算叫套餐,一個係粥底,另一個就有好多湯底揀。 柚子沙律 + 麻香蟲草花 平日食蟲草花都係蒸餸上面有幾條,但呢碟就有好多蟲草花令你食得好過癮,爽口又重麻香味,清清地已經足夠。 叫套餐有個優點,就係醬料不用再另外收費。 向來都認為醬料一定要加生蒜及指天椒,最簡單的材料已好夠味,其他沙茶醬我就覺得太濃味唔適合自己了。 食完前菜沙律,湯底都上檯了。我地揀了招牌焱羡目光湯底,火焰清酒煮蜆+養生人蔘藥膳鍋+青花麻辣鍋。 鍋中間果個位職員會先將蜆炒香,之後加入清酒,蜆雖然細隻但食落無沙而且充滿酒香。麻辣鍋我本人就覺得不太辣,都係麻味為主,不過朋友平時不愛食太辣的就認為辣味剛剛好了。 海鮮拼盤會視乎當天的來貨而決定,所以天天都不同款而且保證新鮮。海鮮我就推介要放入清酒湯底,因為味道唔會蓋過海鮮本來的鮮甜味。蟶子非常新鮮又甜~! 響鈴每人會有兩件,叫得珍寶響鈴果然十分大件。 呢份拼盤就較

都係打算叫套餐,一個係粥底,另一個就有好多湯底揀。

柚子沙律 + 麻香蟲草花

叫套餐有個優點,就係醬料不用再另外收費。

響鈴每人會有兩件,叫得珍寶響鈴果然十分大件。

呢份拼盤就較多元化了,不是清一色肉丸,連墨魚膠都有,而豚肉餃子是最正的,因為餡料加入了黑松露,入口陣陣香味。

手切Prime肥牛
肉料我們加了每位$38,點了手切Prime肥牛,不要睇小這一碟牛肉,食落就覺得份量很多了,簡直是超出了我們幾位女仔可應付的範圍,好彩肉味濃而且無渣。

還有個蔬菜盤,飽到上心口。

最後有個奶凍甜品,味道幾好不過朋友唔鍾意奶製品就覺得唔啱食了~

$350左右一位,湯底有誠意、海鮮及牛肉又夠高質,價錢當然不能與物價低的台灣相比,但在香港來說已經算抵食了^^
手切Prime肥牛