餐廳: 捌壹壹 (奶路臣街)
資訊:

2021-01-24 75 瀏覽
我係好鐘意食辣嘅人,所以川菜好啱我口味,適逢最近有個朋友開始食辣,一於同佢食捌壹壹,因為之前試過外賣開party覺得幾好!呢度點菜幾得意,係自己圈餐牌先黎個麻婆豆腐long下肚先!我幾鐘意呢度嘅造法,加左好多川味嘅麻辣香料,又麻又香,但又唔會辣到無感覺,用黎送飯一流!個豆腐亦都好滑好嫩,而且唔會散哂爛哂,而係好完整一粒粒!好香豆香味!主角重慶麻辣火鍋魚,驚朋友頂唔住所以只係叫左小辣,一上檯視覺上已經好震撼,好多辣辣椒鋪面,面層亦都有層紅紅嘅花椒油,除左原條魽魚外,配菜仲有好多豆卜、芽菜。等左一陣就滾起就食得,魽魚走過油,食落好嫩滑有魚味,肉質有彈性唔係一夾就散,一d都唔腥!味道好面可能叫左小辣關係,好易handle,反而麻味好勁,食到後期咀唇都無左感覺了!哈哈!甜品叫左黑糖糍粑,即叫即整,唔知係炸定係焗,熱辣辣外脆內軟,好綿糯,糍粑本身無乜味,係靠黑糖醬同黃豆粉,我覺得係呢度必點之一!

呢度點菜幾得意,係自己圈餐牌

2021-01-11