2019-08-30 85 瀏覽
又係我啦,琴日先打完邊路今日又打過。咁啱公司附近開咗一間新嘅打邊爐就係快樂小羊啦,其實都行過幾次,只不過一個人冇乜動力去食,今日咁岩Double Dating梗係要去試吓啦!成雙鍋(清湯加辣湯) 湯底黎講,我地揀咗清湯同埋辣湯。好多人都會驚清湯同阿湯最後會變成一煲湯,不過呢度果報好好相當巨型所以兩邊滾起都唔會變成一鋪野食到最後都仲可以分得出邊啲係清湯,邊啲係辣湯所以係非常之好嘅。清湯就非常足料,有黨參、杞子、蒜頭等等,味道非常好所以唔使點豉油都非常之夠味。辣湯方面呢度係我食過最好味嘅麻辣湯底,因為出面通常只有辣但係唔會麻既,但呢度呢就啱啱好,唔會辣到食唔到其他嘢嘅味道,而且嗰種嘴邊麻麻嘅感覺係非常之過癮嘅。蒙式羊小排呢度嘅楊小排一啲都唔小,分量至多係足夠三至四個人share。一上枱嘅時候已經覺得好香噴噴,你喺出面食到嘅羊小排,呢度整得非常好,熱辣辣加埋鮮嫩多汁嘅口感真係好好味啊。蒙式烤串我本人係非常之鍾意孜然粉嘅味道,呢度嘅蒙式烤串香料足夠,肉味都非常濃郁唔會俾孜然粉蓋過所有味道,所以肉味同埋調味嘅平衡做得非常好,送走就真係非常之啱啦蒙式烤羊排呢個嘅性價比亦都係非常之高嘅,份量非常之多

成雙鍋(清湯加辣湯)

蒙式羊小排

蒙式烤串

蒙式烤羊排

呢個嘅性價比亦都係非常之高嘅,份量非常之多,但係製作一啲都唔馬虎,烤羊牌嘅肉同肥膏比例啱啱好,一啲都唔會覺得乾或者鞋口,肉香伴隨肥膏香簡直係極品啦!

羊羊大拼盤

一上台果下,全枱都嘩然。真係好大兜啊,平時自己打邊爐去街市買羊肉,呢個價錢都真係未必買到咁大份量嘅羊肉,而且呢個拼盤係包含咗唔同嘅部位,所以同一個價錢但係試到唔同部份嘅羊肉真係超值!

黑松露羊肉丸

因為呢度嘅羊肉丸係自家製嘅關係,所以新鮮就一定㗎啦,而且配上黑松露呢個配搭真係非常新穎。黑松露嘅味道令羊肉丸嘅味道相對提升,食落非常有層次,記得要試啦!

鬼馬墨魚滑

原來鬼馬墨魚滑即係油炸鬼加墨魚滑,開頭仲會諗如果油炸鬼浸林左會唔會唔好食,結果係唔會。油炸鬼仲有少少脆,加埋墨魚滑嘅爽滑,口感非常豐富,所以一定要試啦!

鮮豆腐

豆腐可以早啲擺落個湯度,吸收左湯嘅日月精華之後,簡直令人想一食再食!

綠蔬成蔭

通常出面嘅蔬菜雜錦都比較份量細嘅,但呢度嘅綠蔬成蔭非常豐富,蔬菜嘅種類好多而且份量都唔少,超值啊!

楊枝甘露

我最鍾意就係食楊枝甘露,因為芒果嘅甜加埋西柚嘅酸味,非常清新。大家打完邊路,唔多唔少都會覺得有啲滯嘅感覺,所以整返碗楊枝甘露就非常適合啦。呢度嘅楊枝甘露非常足料,而且夠晒凍,打完邊爐最啱就係整返碗refresh一下!

黃金椰汁糕

椰汁糕有好濃厚嘅椰汁味,加埋爽滑嘅口感,正呀!

黃金桂花糕

清香嘅桂花,俾人一種舒暢嘅感覺,食落好舒服,最啱就係用嚟埋尾㗎啦!

酸梅湯 $48

朝日大樽裝 $32