餐廳: 常悅素食
資訊:

2021-09-07 907 瀏覽
原本打算午餐來食飯,因事擔誤趕不了,就打電話過來外賣自取得。「今日午餐有冇咕嚕肉?」「有」「午餐咕嚕肉多少錢?」「$55」「麻煩我想落單,自取。」「好等等」客服員把我電話遞過去隔離嘅男同事。「一個咕嚕肉外賣自取。」就係咁,我就中左伏去到取餐時,發現沒有飯,又收我$70?已經係$88 八折。我問店員,今日不是有午餐咕嚕肉?為什麼沒有飯?「係咪要加飯?」「加飯係咪要錢?」「$13 八折。」「我頭先打個電話嚟咕嚕肉係$55?」店員拎個外賣list 我,上面冇咕嚕素球。「我頭先打嚟話有喎。」店員仲問我打了邊個電話,有冇打錯。望淸楚,唸清楚,外賣list 與堂食list 不同...我終於明白了。電話服務員答我堂食有,而另一個落單的不知就裏落了散叫。不過要我$13 加個白飯覺得唔掂,心裏想著,午餐沒有白飯只有餸,其實店員可否講多句,問多句:「堂食同外賣餐單是不同的。」「小姐,你只叫餸,要唔要白飯?」當然,我可以問多句「是不是$55?」我假設了店員是細心,而我忘了我要重複講一次清楚我要的東西——是午餐咕嚕肉結果今餐沒有白飯,工作起來少了力量。只係想帶出,同理心的重要,當你午餐想吃飽時,原來事與願違,

「今日午餐有冇咕嚕肉?」
「有」
「午餐咕嚕肉多少錢?」
「$55」
「麻煩我想落單,自取。」
「好等等」
客服員把我電話遞過去隔離嘅男同事。
「一個咕嚕肉外賣自取。」
就係咁,我就中左伏

去到取餐時,發現沒有飯,又收我$70?已經係$88 八折。

我問店員,今日不是有午餐咕嚕肉?為什麼沒有飯?
「係咪要加飯?」
「加飯係咪要錢?」
「$13 八折。」
「我頭先打個電話嚟咕嚕肉係$55?」
店員拎個外賣list 我,上面冇咕嚕素球。
「我頭先打嚟話有喎。」
店員仲問我打了邊個電話,有冇打錯。

「堂食同外賣餐單是不同的。」

「小姐,你只叫餸,要唔要白飯?」

當然,我可以問多句「是不是$55?」

結果今餐沒有白飯,工作起來少了力量。

只係想帶出,同理心的重要,當你午餐想吃飽時,原來事與願違,那種失落感。
願世界進步些,每人多為別人想一些。