盛女達人

盛女達人

食是對生命愛的一種, 熱愛生命!
訊息
正顯示第 110 篇(共 175 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
MAR 23

之前行過見裝修,終於裝修好。 想不到中大也有印度素食,現在真是多元文化。 可惜的是沒有印度烤餅,今天不想食飯,點了No.1. 由於活蘭素食本身有其他分店,食物質素不成問題,味道不錯,炸咖喱薯仔球同夾麵包是辣的,環顧四周好像沒有水提供, 有罐裝飲品. 原來menu 上 coming soon 是印度特色飲料。 可喜的是星期六開,不知有沒有人遠道而來呢? 餐廳有印度員工, 顯示中大進步了。 之前嘅素食餐廳生意不太好,希望呢間可以做長。
咕嚕肉
0分鐘 (堂食)
是次消費
每人約$150 (晚餐)
AUG 22

之前約過朋友食兩次,在地鐵沿線好方便。中午嘅套餐非常抵食,來到晚市,原來都有,而且仲有點心。 枱上有一盞蓮花燈,浪漫又溫馨又定神。 散叫了秘製咕嚕猴頭菇,不得了,咬感軟熟好有肉感,功夫到家認真一流,難怪咁多人likelike推薦music沒有點錯。 京式烤填鴨,配上甘筍絲,較健康,仲有類似油炸鬼嘅硬脆,口感不錯。為素食者帶來回味無窮。 川式酸辣粉,有新豬肉碎,水晶粉,湯底辣辣地,味道仿真度高. 素食中菜各式其式,巧手天工。 與朋友傾偈耐了都唔會被趕走。 唯一覺得佢嘅餐牌就比較簡陋,雖然素食者都不太講究,要為了...
AUG 22

點心拼盤,冇咗燒賣又冇咗腐皮卷,咁就$65...俾咗蘿蔔糕平價嘢,食水深左啲,而且落單之前冇同我講冇咗D野,會有替代... 今日去到換咗新餐牌,飯類加咗價$10,加唔加價都係餐廳嘅決定,素食店經營有一定嘅困難,素食者選擇有限,不代表就任由餐廳安排。 期望有質素。
AUG 22

邊個話食甜品係女人嘅專利,呢度黎食嘅人還有男仔,冇錯同一枱全係男仔🧍‍♂️ 呢度啲甜品有窩夫有鬆餅,好大份,食完一份都幾飽可以唔使食其他嘢lol 至於裝修就比較中性,所以也吸引男生來。 女生的我就會吃一些比較滋潤的,幸好這兒冷熱皆有,叫了個南北杏雪耳燉木瓜,清甜爽滑,滋補養顏。 還有桂圓紅棗杞子茶,用上伯爵茶底,不太甜,補身又醒神。 呢度附近食肆林立,食完飯過嚟就最啱,或者直接約朋友來食個甜品當晚餐又得😍之後去附近掃小食。
JUL 22

見新開餐廳就過嚟試試,之前網上睇冇一張係餐廳內部相,都估計可能真係好細,來到門口有人等位,一望餐廳入面其實只係一間茶餐廳嘅大細,椅貼椅,枱之間嘅距離沒有1.5米,全個餐廳只有40個位。 旁邊一排是卡位,真心唔明坐喺卡位入面又點樣出去自助餐定嘢食呢? 食物質素有特色的,蜜餞薯仔入味,有麻醬冷麵,麻辣涼皮,醋酸蕃茄,而且有新鮮生果西瓜波蘿。 眼見都係長者來吃多,店主之後是否會按照原價收費,我覺得可以斟酌,例如如果長者收平$10,係益街坊可能較好。 如果山長水遠慕名而來的就不必了。不過如果小店搞得成...
1 推介
Henryontop
JUL 22

終於食到芫荽湯底嘅拉麵,一共有兩款一個豬骨湯底,一個係純素,兩款食落都差唔多,都有香濃芫荽味,唔覺有味精,湯底係可以飲晒嗰隻。 佢哋溫泉蛋又大隻,蛋黃又流心,好正balloon芫荽豬是用蝶豆花染色,所以係紫色,望落去真係好新奇,好有特色,睇得出小店很用心。 佢嘅素拉麵特登用咗五隻顏色嘅配料,別有用心,食素嘅人都照顧到,真係好少見。 唯一美中不足的是小店位置比較少,人多的話真係要book定位。 一周年紀念仲送埋櫻花蝦辛辣醬,又食又拎真心覺得開心🥳
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2022-07-04
是次消費
每人約$108 (早餐)
JUL 22

之前$98 早餐好難book, 又分時段咁6:30/8:00/9:30,晏左去冇位,早D book 8:00 怕未訓醒。 唸住豪D$200 算啦,點知收左我$98 加一,咁好嘅,不過職員話唔知優惠做到幾時。 幾多野食,分左幾個booth, 素食/ 麵食,中西合璧,好滿足chopstickkingballoonmusic
JUN 22

幫襯過幾次了,粥店來講多選擇,比起其他粥店製作用心、有誠意。 首先有甜品,桑寄生蛋茶養生又滋補,非一般嘅甜品。 而且又有飯,口水雞飯、海南雞飯有特色, 能迎合不同人嘅口味。 呢度有炸魚鯪魚球,我的最愛,新鮮爽滑juicy. 點上蜆芥汁,提升口感層次 魚腩粥肥美, 粥底棉滑香甜,質素高。 再來一個糖心皮蛋子薑,甜酸醒胃,吃得健康,十分解膩 晚上都幾多人,一個人來的話可能需要搭枱,店員會提供透明分隔版,讓你食得安全衛生。
MAY 22

兩個女仔嚟食上海菜,點了個一人餐$238咦竟然有八樣餸lol每碟需小,但加起來真的好大份。 是日耶子雞湯好清甜,前菜點了個熏魚,小籠包有兩件好的骰,主菜叫咗個糖醋魚塊有菠蘿青紅色椒,又有津白,菜飯,仲有酸梅湯,甜品有芝麻湯丸,真係乜都照顧晒。 另外我哋嗌咗個豆沙鍋餅不太油,素餛飩皮薄餡多,個人認為比較出色,可能個店名叫餛飩所以有返咁上下。 店員仲會不時幫我哋添茶,服務周到。 建議都係book位, 我哋有book位就張枱就好啲.
MAR 22

新冠肺炎下,許多素食餐廳停業,佢偏偏開業,令一眾素食人士有選擇。 政府實施進入餐廳需要掃針卡,對大家有保障。眼見只有小童冇打針吧? 原址從前係走肉朋友,可能我好耐冇去食,我認為食物質素比以前更好。 chopstick鎮江骨我覺得比以前更入味,中午有紅菜頭及酸辣湯,bowl又有粥,多選擇,好似午餐升級版。 食客走了以後店員都抹枱,感覺衛生。 自助餐風險高唔高? 我剛剛睇中醫(恆常的),佢話我條痢唔似中的人的體質,醫師說寒濕的人的容易中,呢個病專搵寒濕的人,如果唔係一間餐廳大家都係除口罩,點解坐得遠的中招,坐得...
Top